Ankara Büyükşehir Belediyesi, ‘Engelsiz bir Başkent’ hedefi doğrultusunda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 

ODTÜ LODOS (Lösemili, Otizmli, Down Sendromlu ve Serebral Palsili bireyler) Topluluğu, Çankaya Belediyesi Gençlik Birimi ve Ankara Kent Konseyi Kadın ve Gençlik Meclisi ile iş birliği yapan Büyükşehir Belediyesi, “21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü” nedeniyle özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

“Yeteneği görün”

Yılmaz Güney Sahnesi’nde ücretsiz olarak düzenlenen ‘Yeteneği görün’ adlı etkinlikte down sendromlu 45 birey; jimnastik, halk oyunları, işaret diliyle şarkı söyleme ve dans gösterisi yaparak hünerlerini sergiledi.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayarak, “Down sendromlu çocuklara yönelik farkındalık oluşturmak için buradayız. Düzenlenen etkinlikte ailelerimiz, gönüllülerimiz ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi. Adana’dan gelen annelerimiz de etkinlikte yer aldı” derken, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Aile Yaşam Merkezleri Şefi Şinasi Örün de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Down sendromlu bireylerin normal bireyler gibi sanat, müzik, resim ve dans alanında kabiliyetlerini göstermeleri için çok güzel bir ortam hazırlandı. Bu gibi etkinlikler çocukların yeteneklerini sergilemeleri ve kendilerinin motivasyonunu sağlaması için çok önemli. Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak biz de Aile Yaşam Merkezlerinde otizmli ve down sendromlu bireyler için çeşitli etkinlikler ve aktiviteler planlıyoruz ve burada olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Amaç: Farkındalık oluşturmak

Engelli bireylerin sosyal yaşama katılımlarını artırmaya öncelik verdiklerine dikkat çeken ODTÜ LODOS Topluluğu Başkanı Zeynep Büşra Taşcı, “21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü için buradayız. Şehir dışından gelen down sendromlu bir rehabilitasyon merkezini ağırlıyoruz. Bugün 45 birey sahne alacak ve jimnastik, çeşitli dans gösterileri, işaret diliyle okuma gösterileri yapacak” dedi.

Adana Gönüllü Anneler Topluluğu ile çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda gönüllünün katıldığı etkinlikte duygu dolu anlar da yaşandı. Aileler ve gönüllüler, 9’uncusu düzenlenen etkinlikle ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdiler:

-Gülşen Akgöz (Adana Gönüllü Anneler Topluluğu temsilcisi): “400 kadar özel gereksinimli çocuğu olan ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluğuz. Ankara'dan bu daveti almak bizleri çok gururlandırdı. Çocuklarımıza mutluluk verdi ve çok heyecanlandırdı. Burada ailelerin gücü var. Evlatlarımızın arkasındayız. Çocuklarımızı destekliyoruz, farklılıkların yanındayız. Eğer fırsatlar verilirse de çok şeyi başaracaklarının farkındayız.”

-Zehra Gür: “Down sendromlu 26 yaşında bir kız kardeşim var ve kendisi lise mezunu. Aşçılık, resim ve doku sanatları yapabiliyor. Down sendromlu çocukların geneli bu şekilde. Eğitimle herhangi bir şey yapabilir, meslek edinebilir, el sanatlarını geliştirebilirler. Bu bir hastalık değil kalıtsal bir yatkınlık. Bu etkinlikler sayesinde toplumun bunun farkına varabileceğini düşünüyorum.”

Hibya Haber Ajansı