İzmir'in içme suyu yüzde 40 oranında kirli

İZMİR – Dünya Su Günü'ne ilişkin açıklama yapan Emek-meslek ve çevre örgütleri su varlıklarının rant uğruna yok edildiğini belirterek, kentin içme suyunun yüzde 40 oranında kirli olduğuna dikkat çekti.

966 kez okundu.
İzmir'in içme suyu yüzde 40 oranında kirli Advert

Emek-meslek örgütleri ile çevre dernekleri, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Su yaşam hakkıdır hakkımıza sahip çıkıyoruz” pankartı açılırken, “Su yaşamdır yaşamı savun”, “Sularımızı kirleten termik santrallere hayır” dövizleri taşındı. Kurumlar adına ortak açıklamayı Ege Kent Konseyi Sözcüsü Hamit Mumcu okudu.

'SULAK ALANLAR YOK EDİLİYOR'

Dünya Su Günü’nün önemini anlatan Mumcu, 2022 yılının temasının “Yeraltı Suyunun Görünür Kılınması” olarak belirlendiğini aktardı. Mumcu, kentleşme, sanayileşme, enerji ve madencilik sektöründe yatırımlarının plansızlığı ve denetimsizliği nedeniyle su varlıklarının her geçen gün daha çok kirletildiğini söyledi. Mumcu, yapılan yasal değişiklikler ile yüzey ve yeraltı suyu, deniz, kıyı alanları, havza, orman ve sulak alanlarının yanı sıra biyolojik çeşitliliğin doğal ve kültürel varlıkların rant uğruna yok edildiğini kaydetti.

EN KÖTÜ KALİTE

Mumcu, bölgenin en önemli su havzaları olan Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Kuzey Ege Havzalarında su kalitesi değerinin en kötü kalitede olduğuna vurgu yaparak, "İzmir’in içme suyunun yüzde 40’ını sağlayan Tahtalı ile Gördes su havzalarındaki kirlenme baskısının artması, kirlilik seviyesi zaten yüksek olan Gediz, K. Menderes, B. Menderes Nehirleri ve Kuzey Ege havzaları yaşamsal risklerin başında yer alıyor" dedi.

'SU ÖZELLEŞTİRİLEMEZ'

Su, toprak ve doğal varlıkların özelleştirilmesine karşı mücadele edeceklerini söyleyen Mumcu, "Suyun en temel yaşam hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak suyun özelleştirilmesi, metalaştırılması, ticarileşmesine hayır diyoruz , İzmir’in su varlıklarını, sağlıklı suya erişim hakkını koruma bilinci ve kararlılığı ile Efemçukuru Altın Madenine hayır diyoruz, Çamlı Barajı yapılsın, suyumuz korunsun diyoruz, Gördes’te Sülfürik Asit Fabrikasına hayır diyoruz, İzmir’in Suyunun Feda Edilmesine hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

(MA)

İzmir'in içme suyu yüzde 40 oranında kirli
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum