Yasağın kaldırılması için İdari Mahkeme’ye başvuru yapıldı

HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), Sur’da hukuksuzca süren sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuru öncesi Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen ve aralarında MHD Eşbaşkanı Gülşen Özbek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır il eşbaşkanları ve birçok kişi açıklama yaptı.

2805 kez okundu.
Yasağın kaldırılması için İdari Mahkeme’ye başvuru yapıldı Advert

MHD Eşbaşkanı Gülşen Özbek, Sur’daki sokağa çıkma yasağının tüm ili etkilediğini ve bir an önce son bulması gerektiğini söyledi. Sur’da yasalara, Anayasa’ya aykırı saldırıların yapıldığını dile getiren Özbek, MHD ve HDP’li vekiller olarak Sur’daki hukuksuz yasağın kalkması için İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. Özbek, “Sokağa çıkma yasağının bir gerekçesi yok. 9 gün boyunca bir kamu güvenliği sağlanmamışsa bundan sonra mı sağlanacak? Yaşam hakkı, kültür hakkı engelleniyor. İnsan hakları yok sayılarak, operasyon yapılıyor” dedi.

 

‘YASAĞA ANKARA’DAN KARAR VERİLİYOR’

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca, İnsan Hakları Haftası olduğunu hatırlatarak, “Sur’da insanlar katlediliyor, yaralanıyor. Bizler cenazeleri, yaralıları dahi alamıyoruz. Tüm bunlar sözde kamu güvenliği adı altında yapılıyor. Kararın kaymakamın, Valiliğin verdiği bir karar olmadığını, Ankara’dan alınan bir karar olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

 

‘ÇÖZÜMÜN YOLU ÖCALAN’DIR’

 

Uca, Diyarbakır halkının seçilmiş vekilleri olmasına rağmen ilçeye girmelerine izin verilmediğini belirtti. Kürt sorununun çatışma ve şiddetle çözülemeyeceğine işaret eden Uca, çözümün adresi olan  Abdullah Öcalan ile müzakerelere yeniden başlanması gerektiğine vurgu yaptı. Uca, “Bu kadar insanın ölmesine gerek yok. Sorunlara çözüm aranıyorsa çözüm yolu var. Bir an önce görüşmeler başlansın. Çözüm sürecine dönülsün. Yoksa sokağa çıkma yasaklarıyla, insanları öldürmekle çözüm sağlanamaz. Yeter artık ölüm, gözyaşı olmasın” ifadesinde bulundu. HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp da 90’larda köyleri boşaltan devletin şimdi de şehirleri boşaltmaya çalıştığını söyledi.

‘SULTAN ANANIN ÇIĞLIĞINI DUYUN’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak ise “Dün akşam Cemal Yılmaz Mahallesi’nde Sultan Ana bizi aradı. Dört aile bir eve sığınmak zorunda olduklarını söyledi. Sultan ananın bu çığlığını duymamız lazım. Çözüm aranıyorsa çözüm silahla, ölümle olmaz. Müzakereyle, çözüm süreciyle olur. Eğer illa kamu güvenliğini sağlamak istiyorlarsa kamu güvenliği barışla sağlanır” dedi.

 

‘YANGINLARI SÖNDÜRMEMİZE İZİN VERMEDİLER’

 

 

Saldırı sonucu tahrip olan tarihi mekânlara da dikkat çeken Kışanak, konuya dair yetkililerle yaptıkları hiçbir görüşmeden sonuç çıkmadığını söyledi. Kışanak, “Tarihi yapıların yandığı sırada belediye olarak anında olay yerine itfaiye gönderdik. Ancak yetkililer ‘can güvenliğiniz yok isterseniz gidin’ deyip yangınlara müdahalede bulunamadı. Yaptığımız görüşmeler de kayıt altında. İtfaiye kayıtlarımız var. Tüm bunları da Bakanlığa ve UNESCO’ya ilettik” Dedi.

Yasağın kaldırılması için İdari Mahkeme başvuru yapıldı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum