Merkez bankaları faiz artırım sinyalleri ile tahvil faizleri yükselmiş ama tahvil faizleri piyasaları bozucu bir etki yaratmamıştı. Büyüme ile paralel faizlerin artış göstermesi aslında ekonominin normalleşmesinin müjdesidir. Fed’in beklentisi ya da umduğu, faiz artırımları ile bilançonun daraltılmasının reel harcanabilir geliri artırması ve güçlü ekonomik büyümeyi desteklemesidir. ABD’de tahvil faizlerinde artış; Fed’in kısa vadeli faizleri beklenilenden daha hızlı artıracağını, enflasyonun beklenilenden daha uzun süreli yüksek kalacağını ve ekonomide bir resesyon olacağını göstermektedir! Fed ile piyasa sadece faiz artırımları ve büyüklükleri konusunda ayrışmıyor, büyüme konusunda da ayrışıyor. Fed Başkanı Powell’ın her konuşmasında özellikle resesyon olmayacağı vurgusu, borsaları rahatlatsa bile tahvil verim eğrisinin yatık hal alması tahvil piyasasının rahatlamadığını göstermektedir. Merkez bankaları pandemide parasal genişleme ile finansal istikrarı kurtarmışlardı, şimdi ise parasal sıkılaştırma ile fiyat istikrarını kurtarmaya çalışacaklar. Finansal istikrar ise büyümede aranacak.
Kur Korumalı Mevduat’ın çatısı genişliyor. Kur Korumalı Mevduat’ların vade sonuna gelinmesi ile birlikte bir takım yenilikler gerçekleşti. Usül ve esaslarda kolaylıklar ile mevduatların sistemde kalması amaçlanırken, KKM çatısı yabancılara da açılarak sistemin büyüme hızının sürdürülmesi amaçlanıyor. KKM sistemi bugüne kadar kurun volatilitesinde büyük bir azalma sağlamasına karşın, kurun yönüne dair bir etkisi olmadı. Bu nedenle 14.75-15.00 bandında yükseliş eğiliminin korunmasını bekliyoruz.
2208 direncine dikkat... Ereğli Demir Çelik, Tofaş Oto ve İsdemir Çelik hisselerin temettü ödemesi nedeniyle %1.6 düşüşle başlayan BIST100, günü %0.63 artıda kapattı. İşlem hacminde dikkat çektiğimiz zayıflık, dün 33.3 milyar TL işlem hacmi ile ortadan kalktı. 2208’de bulunan yükselen kanal direnci bugün itibariyle hedef duruma geldi. Aralık ayında yaşanan diple, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile görülen dip noktasından oluşan yükselen kanalın direnci 2208’den yükselmektedir. 2208 kanal direncinin trend içerisinde bir düzeltme başlatması için 2150 altında bir kapanış gerekmektedir. 2208 üzerinde kapanışlar 2300-2400’e doğru yükselişin kısa vadede devamı olabileceğine işaret edebilir.
Nisan vadeli BIST30 kontratı. Ocak ayı zirve seviyesinin kırılması sonrasında orta vadeli yükselen trend içerisinde tepe arayışı devam etmektedir. Kısa vadeli ara direnç noktalarından 2463 dün geçildi ve diğer ara direnç noktası olan 2518’e doğru yükseliş devam etti. Fibonacci hedef seviyesi 2567 ve yükselen ana kanal direnci 2593, ana dirençlerimizi oluşturmaktadır. 2450 ana desteği kırılmadığı sürece direnç seviyelerine yönelim devam edecektir.
Nisan vadeli Dolar/TL. Mavi ortalama 15.10’dan, yükselen trend desteği 15.16’dan yükselirken; dolarda yön yeniden yukarıya dönmektedir. 15.22’de bulunan kırmızı ortalamanın yeniden üzerine çıkılması ile 15.32’de bulunan direnç seviyesinin yeniden zorlanmasını bekliyoruz.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı