Rusya-Ukrayna krizi ve gelen karşılıklı açıklamalar piyasaların odağında kalmaya devam ediyor. Dün Brüksel’de toplanan NATO ve G7 liderler zirvesinden çok ciddi bir yaptırım gelmemesi risk alma İştahını toparladı. Önümüzdeki günlerde özellikle Putin ve Zelenskiy arasında olası bir görüşmeye dair sinyaller önemli olacak.
Geçen hafta sürpriz yaratmayan merkez bankalarının tamamı jeopolitik risklerin ekonomi üzerindeki etkilerinden dem vururken atılacak yeni adımlar için RusyaUkrayna arasındaki krizin çözülmesini beklediklerinin sinyalini verdiler. Dün TCMB Başkanı Kavcıoğlu’da yaptığı sunumda cari denge ve enflasyon beklentilerindeki sapmanın enerji fiyatlarından kaynaklı olduğu yönündeki vurgusunu yineledi.
Tüm bu belirsizlikler arasında diğer TL varlıkların aksine BİST’de güçlü görünüm korunurken endeks beklentilerimiz paralelinde 2100 direncini aşmayı başardı. Büyük resimde 2100 üzerinde kalındıkça bir önceki zirve seviyesi (2400) hedef konumda kalmaya devam edecektir. Bununla birlikte volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların temkinli iyimser duruşlarını korumaları gerektiğini düşünüyoruz.
Öne Çıkan Haberler
Brüksel’den çok ciddi bir yaptırım gelmemesi risk alma iştahını toparladı.
Dün küresel tarafta dikkatler, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan NATO, AB Liderler Zirvesi ve G7 toplantılarındaydı. Ukrayna Lideri Zelensky, video konferans yöntemiyle NATO zirvesine katıldı. Bağlantı ile ilgili ilk gelen bilgiler; Zelensky’nin, uçuşa yasak bölge ve NATO’ya katılma talebinde bulunmadığını söylediği şeklindeydi.
NATO zirvesinden gelen diğer kritik bilgiler ise; ABD ve NATO yönetim kanadından, Rusların nükleer eylem yapma riskine hazırlandıklarının belirtilmesiydi. Konuya ilişkin olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Ukrayna'ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı yapma kararı aldık” dedi. ABD Yönetimi ise, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Duma’nın 300’den fazla üyesini ve Rus devletine ait 48 büyük savunma şirketini yaptırım listesine aldı.
Bu gelişmelere karşın, Rusya cephesi ise; sahadakinin aksine âdet haline getirdiği pozitif söylem diline devam etti. Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin ile Rusya Güvenlik Konseyi'nin toplantısında, Ukrayna ile müzakerelerin yavaş ilerlemesinden duyulan üzüntünün ifade edildiğini söyledi. Gerek Rus tarafının bu ılımlı söylemi, gerekse de Brüksel’den ciddi bir yaptırım gelmemesi, piyasalardaki risk iştahına olumlu yansıdı. Bu bağlamda, yaklaşık 1 ay sonra açılan Moskova borsası ve Ruble başta olmak üzere Rus finansal varlıkları da pozitif bir görüntü çizdi.
Euro Bölgesi’nde stagflasyon ve resesyon riskleri konuşulurken, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Elderson’dan kritik bir açıklama geldi. Elderson: bu yıl ECB’nin faiz artırımı yapma olasılığının göz ardı edemeyeceklerini söyledi. Fed kanadında konuşan en güvercin üyelerden Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ise: “Görüşlerim altı ayda dramatik şekilde değişti. 7 faiz artışı öngörüyorum. Ancak, bazı dengesizlikler ortadan kalkarsa bu miktara gerek kalmayabilir” dedi.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD öncü PMI verileri büyük oranda(İngiltere İmalat PMI’ı kötüydü) beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD’de Haftalık İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 200 Bin’in de altına(187 Bin) inerken, buna karşın; Dayanıklı Mal Siparişleri ise beklentileri karşılayamadı.
Yurt içi tarafta ise; TCMB’nin düzenlediği yılın ilk yatırımcı toplantısında, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarını takip ettik. Özellikle de, Kavcıoğlu’nun: cari denge ve enflasyon beklentilerindeki sapmanın enerji fiyatlarından kaynaklı olduğuna yönelik vurgusu önemliydi.
TCMB’nin, geçtiğimiz Perşembe yaptığı PPK toplantısının dün yayımlanan özetinde ise: Tüm araçların Liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanılacağı belirtildi.
Kaynak Işık Menkul
Hibya Haber Ajansı