Çin’de 2012 yılından bu yana arz yönlü yapısal reformların hızlanmasıyla, birkaç endüstri dünyada öncü konuma yükselirken, çok sayıda marka da dünyayla buluştu.
Çin’in güneyinde yer alan Guangdong eyaletinin Foshan kenti, Çin’in en büyük beyaz eşya imalat merkezi. 8 yıl önce Foshan’da üretilen beyaz eşyaların çoğu düşük ve orta seviyeli ürünlerdi. O dönemde, Japonya’ya seyahat eden Çin vatandaşlarının pilav makinesi ve sensörlü klozet kapağı gibi ürünleri almak için neredeyse kavga ettiklerine dair haberler sıklıkla basına yansıyordu.
Peki fark nasıl kapatılabilirdi? Foshan kentinde incelemelerde bulunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, sorunun çözüm yoluna işaret etti.
Kasım 2015’te Xi Jinping ilk kez arz yönlü yapısal reformlara vurgu yaptı. Xi, etkisi az ve düşük nitelikli arzın azaltılarak, etkili ve orta ile yüksek düzeyli arzın artırılması gerektiğini vurguladı.
Çin’in imalat sektörünün dönüşümüne ve iyileştirilmesine de büyük önem veren Xi Jinping, teknolojik inovasyona gidilmesi suretiyle imalat sektörünün güçlendirilerek, endüstriyel zincirde üst konuma yerleşilmesi gerektiğini ifade etti.
Xi’nin önerileri doğrultusunda, geçtiğimiz yıllarda Çin kritik teknolojileri yerli olarak geliştirmenin yanı sıra, dijital teknolojileri de imalat sektöründe kapsamlı şekilde kullandı.
Çin’de derinleşen arz yönlü yapısal reformlarla birlikte imalat sektöründe tarihî bir değişim yaşandı. Çin, 500 ana sanayi ürününün yüzde 40’ını en çok imal eden ülke oldu. 2021 yılında Çin’de ileri teknolojili ürün imalatı, yıllık geliri 20 milyon yuanın üzerindeki sanayi işletmelerinin gerçekleştirdiği katma değerin yüzde 15,1’ini oluşturdu. Yeni teknoloji, yeni malzeme ve yeni donanımlar imalatta kapsamlı olarak kullanılmaya başlandı. Çin, fotovoltaik sistemlerde kullanılan ürünler, yeni enerjili araçlar, beyaz eşya, akıllı telefon ve insansız hava aracı gibi önemli sektörlerde dünyada ilk sıralara yerleşti. Bunun yanında, telekomünikasyon donanımları, makine ve hızlı tren gibi ürünlerde ünlü Çinli markaları ortaya çıktı.
Foshan kentinde 2021 yılında, yıllık geliri 20 milyon yuanın üzerindeki şirketlerin gerçekleştirdiği katma değerin yüzde 49,4’ünü ileri teknolojili imalat oluşturdu. Kentte akıllı ev aletleri, akıllı ekipmanlar gibi yeni sektörler de güçleniyor.
Diğer yandan, 2022 yılında Foshan’daki endüstriyel tasarımcıların sayısı da 2012 yılına kıyasla on kat arttı.
Foshan kentinde yaşanan değişiklikler, hükümetin arz yönlü yapısal reformları ilerletmedeki kararlılığının yanı sıra, Çin’in imalat sektörünün gelişimini gösterdi. Çin, büyük bir imalat ülkesinden güçlü bir imalat ülkesine dönüşüyor.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı