Amerikan getiri eğrisinde 2 ve 10 yıllık vadeler arasındaki fark 6 puanın altına doğru gerilemiş durumda. Yatay düzlemdeki getiri eğrisi halen resesyon için eşik tabir edilen seviyelerde. Getiri eğrisinin bu hali itibariyle bakıldığında, Fed’in işaret ettiği 3 aylık Hazine bonosu ve 10 yıllık Hazine tahvil getirisi arasındaki spread ile uyumsuzluk baş göstermiş durumda. Powell, 3 ay – 10 yıl spreadine bakarak resesyon ihtimalini düşük bulurken, eleştiriler doğru göstergeye bakılmadığı ve diğer yayılımlarda resesyon ihtimalinin belirdiği yönünde.

Biz bu konuda ne demişiz diye bakacak olursak; 24 Mart tarihli Makro Perspektif’ten alıntılıyorum:

“Normal getiri eğrisinde kısa vadeli faiz oranları uzun vadeli faiz oranlarından daha küçüktür ve eğrinin eğimi yukarı doğrudur. Akademik araştırmalar, tahvil yatırımcılarının uzun vadeli görüşünü yansıtan on yıllık bir Hazine bonosunun getirisi ile hedeflenen federal fon oranının yakın bir ikamesi olan üç aylık Hazine bonosunun getirisi arasındaki farkı sıklıkla kullanmıştır. Öte yandan, yorumcular ve politika yapıcılar da on ve iki yıllık getiriler arasındaki farkı yoğun bir şekilde kullanıyorlar. Tahvil getirilerindeki eğilim, para politikası görüşlerinden etkilenir. Uzun vadeli faiz oranları kısa vadeli oranların altına düşerse, FOMC'nin mevcut oranları gelecekteki oranlardan daha yükseğe çıkaracak agresif para politikası sıkılaştırmasının ekonomik aktivitede gelecekte bir düşüş olasılığını artıracağı beklentisini de yansıtabilir. Bu nedenle, getiri eğrisindeki bu tür hareketler, gelecekte daha yüksek bir durgunluk olasılığı ile ilişkilendirilecektir.”

 

Tarihsel 3 aylık Hazine bonosu faizi – 10 yıllık Hazine tahvili faizi spreadi ile 2 yıllık – 10 yıllık Hazine tahvil faizi spreadi.. Kaynak: Bloomberg

Öte yandan, Türkiye’de yapılan barış görüşmelerinden gelen açıklamalar piyasaların umudunu artırdığı gibi, petrol gibi emtialarda da düşüş hakim. Ukrayna’nın NATO’ya girmemeyi ve ülkede yabancı üs bulundurmama konusunda anlaşmaya yakın olduğu, bunun karşılığında ise Rusya’dan Kırım’ın özel statüsünün istişare edilmesini, ayrıca Türkiye, Kanada, Polonya gibi ülkelerin garantörlüğünü istediği belirtiliyor. Putin yönetimine yönelik yaptırımlar ise belirsizliğini bir süre daha koruyacaktır. Kiev çevresindeki askeri hareketliliğin azalacak olması piyasa için iyi haber.

Ana piyasa korkusu savaş ve Fed’den Mayıs’ta 50 baz puan faiz artırımı ihtimali üzerinden dönüyor. ABD verilerinden iyimser veya enflasyonist beklentilerin yoğunluğu, tahvil faizlerindeki yukarı hareketi bir süre destekleyebilir görünüyor.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı