Spread daralması ve resesyon olgusu

ABD tahvil faiz spreadi 2 ve 10 yıllık arasında 0'a doğru gevşemeye devam ediyor. Geçmişte, sürekli olarak ters çevrilmiş getiri eğrisi, ABD ekonomisinin 1955'ten bu yana yaşadığı tüm önceki resesyonlardan önce geldi.

227 kez okundu.
Spread daralması ve resesyon olgusu Advert

ABD tahvil faiz spreadi 2 ve 10 yıllık arasında 0'a doğru gevşemeye devam ediyor. Geçmişte, sürekli olarak ters çevrilmiş getiri eğrisi, ABD ekonomisinin 1955'ten bu yana yaşadığı tüm önceki resesyonlardan önce geldi., Ukrayna ve Rusya görüşmelerinin yapıcı olduğu yönündeki haberler, enflasyonist baskılarda bir miktar gevşemeye yönelik umutları sabitledi. Fed’in ilerleyen süreçte enflasyonla mücadelede nasıl hareket edeceği konusu spread hareketi açısından belirleyici, bu nedenle Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artışına dair beklentiler dikkatle takip edilmeli. Tüm gözler yarın Şubat ayı PCE enflasyon verilerinin açıklanmasına ve ardından Cuma günü Mart ayı istihdam verilerinin yayınlanmasına çevrilecektir.

2 yıllık ve 10 yıllık getiriler arasındaki fark 0’a düşerken, Fed’in baktığı 3 aylık ve 10 yıllık spread ile bir uyumsuzluk oluştuğu göze çarpmakta. Fed QE’yi yeni bitimiş durumda ve önümüzdeki aylarda bilançodaki tahvil stoğunu azaltmaya başlayacak. Savaşla alakalı durumun getirdiği güvenli yatırım alımları ve Japonya’nın tahvil piyasasına mücadelesiyle açılan UST-JGB spreadi de dinamikleri etkiliyor.

BOJ, sabit faizle sınırsız tutarlı tahvil alım hamlesiyle Japon tahvillerinin geri dönüşünüe müdahale etti. Fed döngüsünün aksine, Asya bölgesi daha büyüme odaklı bir perspektif uyguluyor ve bu açıdan bakıldığında spread kontrolü gibi bir olgu makası ABD faizlerinin lehine açacaktır. Burada dinamikleri etkileyecek olan risk, 2018-19 dönemi gibi bir getiri eğrisi / resesyon kırılmasının olup olmayacağı. Şayet, ekonomi geçmiş resesyonlardaki gibi bir döngüye girecekse 2023’te resesyon olma riski artmış demektir. Fed’in faiz artırımlarında aşırıya kaçarak işsizlik oranını yükseltecek bir sıkılaşma döngüsüne girmesi endişesi, tahvil piyasasında da resesyon fiyatlamasına konu olabilir. Fed’in 50 baz puanlık hamleleri kadar, terminal orana doğru ilerleme hızı da önemli. Ukrayna savaşının dinamikleri de piyasad aoynaklığı artırmaktadır.

Lira dar bantta hareket etmeye devam ederken, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin sonucu iyimserliğe katkıda bulunmuş durumda. Geçen hafta TCMB'nin düzenlediği ekonomist tanıtım toplantısında konuşan Başkan Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezerv yönetimi stratejisini çeşitlendirdiğini söyledi. Merkez Bankası, arz kısıtlamaları, jeopolitik riskler nedeniyle enerji fiyatlarındaki artış ve döviz kuru oynaklığı gibi faktörleri enflasyonu yukarı çeken unsurlar olarak görmektedir. Emtia ve enerji fiyatlarının ortadan kalkmasıyla birlikte aşağı yönlü risklerin oluşabileceği varsayılarak, olumlu varsayımların enflasyonu düşürmede etkili olabileceği belirtiliyor.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Spread daralması ve resesyon olgusu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum