TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Şubat ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2022 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,4 artarak 20 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %44,5 artarak 27,89 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Şubat 2021 – Şubat 2022 dönemleri arasında %135,5 artmış ve 7,88 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %82,7’den %71,7’ye gerilemiştir.
Şubat ayı içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtaya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %22,6 artarak 8,41 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %43’ten %42’ye gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Şubat 2022’de ilk sırayı Rusya alırken, onu Çin, Almanya ve ABD izlemiştir. Şubat ayında ara malların (hammadde) toplam ithalat içindeki payı artarken, sermaye ve tüketim mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,8 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %9,5 olmuştur.
ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2022 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,2 artarak 18,84 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %42,4 artarak 26,46 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %71,2 olmuştur.
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Şubat 2022… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg
Çip krizi ve tedarik zinciri küresel ticaret ağı üzerinde etkili olmaya devam ederken, enerji maliyetlerindeki artış manşet ticaret dengesi üzerinde belirleyici etkiye sahip olmaya devam etmektedir. Bu kapsamda, petrol fiyatlarında Mart ayından sonra görülen artış çerçevesinde ithalat bedelinin ihracatın üzerinde bir artış yapmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz. Ticaret açığının büyük bir kısmı enerji açığından oluşurken, ihracat bazında özellikle AB ile olan dengede artı konumda olmaya, fazla vermeye devam ediyoruz. Dış talep destekleyici olurken, Rusya krizinin yarattığı tedarik problemleri ve talep sorunları ilerleyen aylarda ihracat potansiyelini bir miktar sınırlayabilir. Bu pozisyonda da diğer ihracat pazarlarındaki performans belirleyici olacaktır. Manşet açık bazında enerji ithalatını, çekirdek dış ticaret açığı bazında ise dış talep olgularını önemsiyoruz.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı