Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret eden yetkililer, bölgede kaydedilen kalkınma başarılarını takdirle karşıladı.
“Xinjiang Güzel bir Yer” temalı konferans, kısa süre önce çevrimiçi olarak düzenlendi.
Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Uluslararası Mükemmeliyet Merkezi (HEDAYAH) Başkanı Dr. Ali Al Nuaimi ve BAE’nin Beijing Büyükelçisi Ali Al Dhaheri konferansta Xinjiang ziyaretlerinde edindikleri izlenimleri paylaşarak, Xinjiang’da kaydedilen başarıları takdirle değerlendirdi.
HEDAYAH Başkanı Dr. Ali Al Nuaimi, ulusal kimlik, etnik kimlik ve kültürel kimliğin dünyadaki bütün ülkeler için son derece büyük önem taşıdığını belirtti.
Nuaimi, “Xinjiang’ı ziyaret etmiştim. Xinjiang’da terörle mücadele ve aşırıcılığın giderilmesi hakkında bazı öneriler ileri sürmüştüm. Önerilerimin birçoğu şu an Xinjiang’da alınan tedbirlerle örtüşüyor” dedi.
Nuami, son yıllarda Xinjiang’da halkın yaşam koşullarının devamlı olarak iyileştirilmesiyle birlikte, tüm etnik gruplara mensup vatandaşların Çin ulusu ortak paydasında birleşme bilincinin gittikçe sağlamlaştığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
BAE’nin Beijing Büyükelçisi Ali Al Dhaheri, 2019 yılında gerçekleştirdiği Xinjiang ziyareti sırasında Çin hükümetinin Xinjiang’daki kültürel çeşitliliğe ve toplumdaki çok yönlülüğe gösterdiği büyük saygıyı hissettiğini, Müslümanların Çin hukuku doğrultusunda dini inanç özgürlüğüne sahip olduğunu da dile getirdi.
“Xinjiang, eğitim ve ekonomik kalkınma yoluyla aşırıcılık sorununu çözen başarılı bir model.” ifadesini kullanan Dhaheri, BAE’nin de benzer bir politika izlediğine dikkat çekti.
Dhaheri, BAE’nin terörizm ve şiddetle mücadelede alınan her türlü önlemi desteklediğini, her türlü aşırıcılığa karşı çıktığını belirterek, Çin’in Xinjiang’da ulusal birliği güçlendirmek ve sosyal istikrarı pekiştirmek için gösterdiği çabaları desteklediklerini vurguladı.
Kaynak
Hibya Haber Ajansı