19. yüzyılda Arjantin’deki Malvinas Adaları (Falkland Adaları), İngiltere tarafından işgal edildi. 2 Nisan 1982’de Arjantin, Malvinas Adaları üzerindeki egemenliğini yeniden kazanmak için İngiltere savaştı. 74 gün süren savaş İngilizlerin zaferiyle sonuçlandı. Bugün Malvinas Savaşı’nın başlamasının 40. yıldönümü. Savaşın hatıralarının, Arjantinli gazilerin zihinlerinden silinmesi mümkün değil.
59 yaşındaki Arjantin Ulusal Gaziler Federasyonu Başkanı Ramón López, en unutulmaz deneyimin 1 Mayıs gecesinde İngiliz donanmasının başlattığı bombardıman olduğunu söyledi.
Ramón López, halkın Arjantin topraklarını defalarca işgal eden İngiltere’nin saldırganlığı karşısında birçok kez hüsrana uğradığını hatırlattı.
İngiltere’nin hâlâ Malvinas Adaları’nı kontrol ettiğini dile getiren Ramón López, Arjantin’in Malvinas Adaları üzerindeki egemenliğini daima savunduklarını, bu yolda 190 senedir çaba harcadıklarını kaydetti.
Arjantin Ulusal Gaziler Federasyonu Sekreteri Juan Carlos Sosa da İngiliz savaş uçaklarının makineli tüfeklerle yaptığı atışları unutamadığını belirtti. 60 yaşındaki Sosa, içinde bulunduğu kamyonun ön cepheye ilerlerken makineli tüfekle vurulduğunu dile getirdi.
Juan Carlos Sosa, Malvinas Savaşı’nın Latin Amerika’yı çok ciddi şekilde etkilediğini, emperyalist ülkelerin hegemonyasının diğer ülkelerin haklarını ve egemenliklerini umursamadığını söyledi.
66 yaşındaki Malvinas Savaşı gazisi Osvaldo Aguirre de savaşın sonunda esir düştüğünü ve 30 gün boyunca İngilizlerin elinde kaldığını belirtti. Osvaldo Aguirre, terk edilmiş bir mezbahada, çok kötü koşullar içinde yaşadığına işaret ederek, kendilerine 16 saatte sadece bir yemek verildiğini, ne tuvalete gidebildiklerini ne de yıkanabildiklerini söyledi.
Malvinas Adaları, bugün de İngiltere’nin yönetimi altında bulunuyor. Malvinas Adaları’na ayak basmak isteyen Arjantin vatandaşları, yurt dışına çıkıyormuş gibi pasaport kullanmak zorundalar.
Osvaldo Aguirre, bir zamanlar savunduğu topraklara gitmek için pasaport kullanmayı kabul etmenin kendileri için çok zor olduğunu vurguladı.
Arjantin hükümeti ve aralarında gazilerin de yer aldığı halk, 40 yıl sonra da Malvinas Adaları üzerindeki egemenlik talebinden vazgeçmiyor.
Ramón López, Arjantin hükümetinin Malvinas Adaları’nın egemenliğini barışçıl yollarla edinmek istediğini, ancak Londra’nın masaya oturmayı reddettiğini ifade etti.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı