Bugün Malvina Adaları Savaşı'nın başlamasının 40. yıldönümü.
Arjantin, sömürgecilerin işgali altındaki Malvinas Adaları'nın egemenliğini yeniden kazanmak için 40 yıl önce İngiltere ile savaştı. Arjantin, savaştan mağlup ayrıldı.
O dönemde, İngiltere'nin "sömürgecilik mirasını" sürdürerek diğer ülkelerin topraklarını işgal etme yönündeki hegemonyacı adımları, sadece Arjantin halkına değil, tüm Latin Amerika'ya büyük zararlar verdi.
Arjantin, 1816 yılında İspanyol sömürge yönetimi karşısında bağımsızlığını kazandığında Malvina Adaları’nın egemenliğini de devralmıştı. Ancak 1833'te Güney Amerika'daki yayılmacılığını sürdüren İngiltere, adaları işgal etti.
Birleşmiş Milletler’in 1965 yılında düzenlenen Genel Kurul toplantısında iki taraf, Malvina Adaları sorununu "sömürgeciliğin terk edilmesi" kategorisine dâhil eden bir karar alarak, İngiltere ve Arjantin’i egemenlik anlaşmazlığını çözmek için ikili müzakere yapmaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Özel Dekolonizasyon Komitesi de İngiliz hükümetini anlaşmazlığı çözmek için Arjantin ile müzakere etmeye çağırmak amacıyla 30'dan fazla karar aldı. Ancak, bu kararların tamamı Londra tarafından reddedildi.
Malvina Adaları Savaşı'nın patlak vermesinden bu yana geçen 40 yılda, Arjantin hükümeti ve halkı adaların egemenliği talebinden vazgeçmeyerek, İngiltere’yi müzakere masasına dönmeye çağırmayı sürdürdü.
Çin de dâhil olmak üzere birçok ülke, Arjantin’in Malvina Adaları üzerinde tam egemenliğe sahip olma talebini açıkça destekleyerek, İngiltere'yi BM’nin ilgili kararlarına uymaya ve anlaşmazlığı barışçıl bir şekilde çözmek için müzakereleri en kısa sürede başlatmaya çağırdı.
Şaşırtıcı olan şu ki, İngilizler, müzakere masasında dönmedikleri gibi, işgali pekiştiren girişimlerini de sürdürdüler. Arjantin yönetimi, ocak ayında İngiltere'nin Malvina Adaları'na hava savunma silahları yerleştirdiğini öğrendi. İngiltere’nin bu adımı, açıkça BM kararlarını ihlal ettiği gibi, Arjantin halkının yaralarına bir kez daha tuz basmış oldu.
Bu adım, İngiltere’nin aklının hâlâ sömürgecilik dönemine takılıp kaldığını, Londra’nın gelişmekte olan ülkelerin egemenliklerini umursamadığını gösteriyor.
Malvina Adaları meselesi, sadece Arjantin’in sorunu değil; bölgesel ve küresel bir meseledir. Tüm taraflar, Arjantin topraklarında hâlâ sömürgeci girişimlerini sürdüren İngilizlere karşı çıkmalıdır. Malvina Adaları sonsuza dek sürecek bir acı olmamalıdır!
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı