Fed’in şahinleşmesi, getiri farkları

ABD Hazine tahvilleri, Brainard'ın Fed'in elindeki tahvilleri hızla azaltarak para politikası sıkılaştırma önlemlerini artıracağını destekleyen şahin yorumlarının ardından düştü.

448 kez okundu.
Fed’in şahinleşmesi, getiri farkları Advert

ABD Hazine tahvilleri, Brainard'ın Fed'in elindeki tahvilleri hızla azaltarak para politikası sıkılaştırma önlemlerini artıracağını destekleyen şahin yorumlarının ardından düştü. UST 2Y getirisi %2,51'e yükselirken, çok izlenen UST 10Y getirisi Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyesi olan %2,56'ya yükseldi. Getiri eğrisinin bazı kısımları, yani 5s30s spreadleri ters çevrilmiş durumda. Swap yatırımcıları şimdi, Fed'in Mayıs FOMC toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artıracağı konusunda %85'lik bir olasılık bekliyorlar. Satış baskısı, ISM'nin Mart ayı için beklenenden daha güçlü hizmet sektörü istihdamından da kaynaklandı. Bu arada, Fed'in Mart FOMC toplantısının tutanaklarını bugün yayınlaması planlanıyor.

2-10 yıllık getiri farkı 2019'un en düşük seviyesinin altına düştü ve bir ara negatife geçti ve resesyon sinyallerini daha kuvvetli gönderdi. 3 aylık ve 10 yıllık arasındaki spread ise benzer sinyali göndermiyor ve piyasanın izlediği getiri eğrisine göre farklılık gösteriyor. Fed'in Mayıs ayındaki 50 baz puanlık ivmesi artık beklenen bir olgu ve detayları da daha kuvvetli bir şekilde tutanaklarda ortaya konabilir. Fed’in parasal sıkılaşmada enflasyonu kontrol altına almak isterken, işsizliği artırmasından ve ekonomiyi yavaşlatmasından endişe ediliyor. Fed’in 50 baz puanlık baremlerde giderken, terminal oranı nerede belirleyeceği de önemli. Dolayısıyla, sadece ilerleme değil aynı zamanda uzun vadedeki faiz oranı uygulamasında varış noktası da önemli olacaktır. Son toplantıya göre şahin bir Fed var.

ECB'nin bu yıl faiz oranlarını artıracağına dair içeriden gelen açıklamalar Euro Bölgesi getirilerini destekliyor. ECB'nin faiz artırımı beklentisi getirileri destekleyedursun, doğrudan resesyon anlamına gelebilecek AB'nin daha sert yaptırımlar uygulama olasılığı riski EU varlıkları üzerindeki riski artırıyor. ECB’nin Fed kadar hızlı bir sıkılaşmaya ve benzer oranda faiz artırımlarına gidemeyeceği belli oluyor.

Enflasyon verilerinin ardından lira cinsinden reel faizler, derin negative bölgede kalmayı sürdürüyor. Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların gündeme gelmesiyle petrol fiyatları yeniden yükselmeye başladı ve bu Türkiye’nin enflasyon profili açısından iyi bir haber değildir. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında yapılan görüşmeler ise Batı ile ilişkilerin Rusya krizi nedeniyle yeniden iyi bir noktada tesis edilmesi anlamında olumlu değerlendirilebilir. Merkez bankasının, enflasyona karşı direct olarak bir para politikası hamlesi yapmayı düşünmemesi ve fiyat istikrarında hükümet tabanlı önlemlerin ortaya konması itibariyle, faizlerde bir artış şu anda masada değildir. Türkiye, sıkılaşma denklemi dışında kalmayı sürdürmektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 Nisan'da 2027 vadeli 305 milyon dolarlık eurobond'u %10.75 kupon oranıyla sattı. Belediyenin Fitch Ratings'den Türkiye'nin ülke notu ile uyumlu ve yatırım yapılabilir seviyenin dört puan altında B+/Negatif notu bulunuyor, Moody's Investors Service'ten Türkiye'nin ülke notu ile uyumlu, yatırım yapılabilir seviyenin beş çentik altında B2/Negatif notu var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi eurobond satışından elde edilecek geliri Kabataş-MecidiyeköyMahmutbey ve Dudullu-Bostancı metro hatlarının yapımında kullanacak.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Fed’in şahinleşmesi getiri farkları
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum