CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen taşımalı eğitimdeki servis ücretleriyle ilgili fiyat farkına ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık açıklaması şöyle:

“Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında hizmet veren servisçilerin mevcut ekonomik kriz ve akaryakıt zamları nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi gerektiğini defalarca dile getirdi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve bugün Genel Kurul gündemine gelecek olan, taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında ek fiyat farkı düzenleyen maddede yer alan "1 Ocak 2022-30 Haziran 2022 arasında" ifadesinin hatalı olduğunu, mağduriyeti gidermek için Eylül 2021-30 Haziran 2022 olarak başlangıcı öne çekilmesi gerektiğini ilgili madde Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken ifade ettik.

2021-2022 eğitim öğretim yılında 1 milyon 248 bin öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamındadır. Bu öğrencilerimiz için 2022 yılı bütçesinden taşıma ve yemek yardım programı için 6,3 milyar lira kaynak ayrılmıştır.

Taşıma ihaleleri her yılın Temmuz ayı sonu Ağustos ayı başında yapılmaktadır. Bu ihalelerin ardından yaşanan mağduriyetin giderilmesi için, ek fiyat farkı ödemeleri Eylül 2021 tarihli yapılmalıdır; çünkü ihalelerin yapıldığı dönemden bugüne maliyetlerdeki artış resmi verilere açıkça yansımaktadır.

TUİK’in ihalenin yapıldığı aydan sonraki döneme ait 2021 Temmuz – 2021 Aralık verilerine göre , araç bakım, yedek parça, kasko vb ücretleri, ortalama yüzde 60 oranında artmıştır. Motorin fiyatlarındaki artış ise Temmuz 2021’den bugüne yüzde 190 seviyesindedir.

Taşımalı eğitim kapsamında yönetmelik gereği, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde ve okullarda oluşturulan komisyonlar tarafından MUHAMMEN BEDEL hesaplanarak ihaleler yapılmaktadır. 2021 Temmuz ayında yapılan ihalelerde, 10 km’lik asfalt mesafe için öğrenci başına ortalama 147,83 TL ödeme yapılmasına karar verilmiştir. (Bu tutar toprak ve stablize yol için değişmektedir.) 18.01.2022 tarihi itibarı ile aynı mesafe için ortaya çıkan fiyat 259,31 TL’dir. Temmuz ayına göre artış yüzde 75,41 olarak gerçekleşmiştir. MEB bu artışları göz önünde bulundurularak ihaleleri yeniden yapmalıdır.

Bu noktada ayrıca, pansiyon barınma-beslenme ücretleri de yeniden gözden geçirilmelidir. Bu ücretler 17 Ekim tarihinde Bütçe Kanunu Teklifinde belirlenmiş ve öğrenci başına sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğün için toplam 16 lira olarak ödenmesi öngörülmüştü. Ancak 17 Ekimden günümüze artarak yaşanan enflasyon nedeniyle, bu konuda da ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen taşımalı eğitimdeki servis ücretleriyle ilgili fiyat farkına ilişkin düzenlemeyi öngören Madde 19:

“MADDE 19- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki hizmet alımlarında ek fiyat farkı GEÇİCİ MADDE 6- Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen veya aynı Kanunun 22 nci maddesine göre imzalanan öğrenci taşıma ve öğle yemeği hizmet alımlarına ilişkin sözleşmeler ile aynı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre imzalanan öğle yemeği hizmet alımlarına ilişkin sözleşmelerin/protokollerin (bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce fesih veya tasfiye edilenler ile kabulü yapılanlar hariç), 1/1/2022 ile 30/6/2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımları için, sözleşmede/ protokolde fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmaması kaydıyla ek fiyat farkı verilebilir. Ek fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin esas ve usuller Kurumun görüşü üzerine Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenir”


Hibya Haber Ajansı