TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon tahmini %46,44’e yükseldi

TCMB Nisan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %46,44 olmuştur.

301 kez okundu.
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon tahmini %46,44’e yükseldi Advert

TCMB Nisan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %46,44 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Nisan ayı enflasyonu %4,23, Mayıs ayı enflasyonu %2,86 ve Haziran ayı enflasyonu ise %2,25 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %65,19, %68,42 ve %68,92 olarak gerçekleşecektir.

 

Enflasyon beklentilerindeki bozulma devam etmektedir. 20 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kalan Türkiye ekonomisi, 2021 sonlarında başlayan kur artışlarının ve bunun tetiklediği fiyat artışlarının yaşanmasıyla sınanıyor. Maliyetler ve buna bağlı olarak nihai fiyatlar etkilenmeye devam edecek, çünkü bu faktörler, mevcut emtia fiyatlarındaki baskıya Ukrayna savaşının getirdiği faktörlerin de eklenmesiyle devam edecek. Nisan ayından itibaren küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın artış etkisi hem birincil hem de yayılma etkisi ile görülecektir. Enflasyonun mevcut bantlarda veya daha yüksek oranlarda seyrinin yılın son ayına kadar geçerli olmasını, Aralık ayında da geçen yılki yüksek bazın işlemesini ve son evrede düşüş olmasını bekleriz.

 

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %28,41 ve %17,68 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %23 olmuştur. 

 

Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler… Kaynak: TCMB

 

Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %14 olmuştur. Piyasa, Merkez Bankası’nın politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %14, 14, 14 ve 16,45 olarak öngörmektedir.

 

Güncel enflasyon görünümünde faiz beklentilerinin hala sabit kaldığını gözlemlemekteyiz. Piyasa katılımcıları kısa vadeli ufukta politika faizinin, mevcut ekonomi perspektifi çerçevesinde sabit kalmasını beklerken, daha uzun vadeli tahmin ufkunda faizlerin artırılacağını, muhtemelen de artırılmak zorunda kalınacağını düşünüyor. Diğer yandan, enflasyondaki mevcut patika nezdinde Merkez bankası kısa veya orta vadede faiz artırımlarına gitse bile enflasyonun bir hayli altında ve negatif reel faiz pozisyonunda kalınacağını görüyoruz. Bu nedenle enflasyonda veya parasal sıkılaşmada kat edilmesi gereken yol artmaktadır. Merkez bankasının liraizasyon stratejisi kapsamında TL finansal enstrüman kullanımının KKM ürünü çerçevesinde cezbedilmek istendiğini, ekonomi yönetiminin hedefleri doğrultusunda faiz artırımı yapılmak istenmediğini anlıyoruz.

 

Büyüme beklentilerinde aşağı yönlü değişiklikler görmekteyiz. 2022 GSYH beklentisini %3,2’ye geriletilmiştir. 2023 öngörüsü ise Nisan anket döneminde %4 büyüme oldu. Büyüme konusu, ekonomi yönetiminin bir numaralı hedefi konumunda. Bu çerçevede ekonomi yönetiminin büyümeyi destekleyici olguları kullanma ve büyümeye zarar verecek faktörleri de devreden çıkarma çalışmalarının olduğunu görüyoruz. Büyüme açısından son jeopolitik riskler ve global ekonomik yavaşlama çerçevesinde iç ve dış talep etkileri, girdi ve enerji sorunlarının üretim katkısını azaltması gibi sorunları aşağı doğru çekince olarak görürüz. Büyüme odaklı politikaların da uygulanmasında kredi koşullarının kolaylaştırılması, artı olarak geniş mali politika zemini gibi uygulamaların ise devamını beklemekteyiz. Hükümet iç talebi sabit tutabilmek için reel ücretlerin artıda kalmasını sağlamaya çalışmakta, temel ihtiyaçlarda tüketim üzerinden alınan vergileri indirmektedir. Büyümenin bu yıl %3,7 seviyesine doğru gerilemesini beklemekle birlikte, mevcut risk dengesini aşağı yönlü değerlendiriyoruz.

 

Piyasa katılımcılarının cari açık beklentileri ise artmaktadır, özellikle enerji ithalatındaki artışa bağlı olarak son savaş koşullarını da dahil edersek bu sene cari açığın 2020 seviyelerine doğru bir eğilim göstermesini bekleriz. İçeride geniş mali ve parasal politika nezdinde de kur stabilitesi açısından fiyat etkisini özellikle ithalat tarafında göreceğimizi düşünürüz. Bu durum, cari denge üzerinden döviz girişi şeklindeki bir stratejinin pratikliğini ortadan kaldırmaktadır. Rusya savaşının getirdiği riskler çerçevesinde enerji ithalatı, turizm gelirlerinde gerileme ve ihracat katkısının azalması gibi risklerin cari dengeye yardımcı olmayacağını değerlendiriyoruz. Piyasa katılımcıları 2022 yılında 27,4 milyar dolar cari açık beklerken, biz yukarı yönlü riskleri ağırlıklandırarak 53 milyar dolar seviyesinde bir cari açık gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.

 

Döviz kuru beklentileri 2022 yılsonu için 16,85 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 17,84 olduğunu görüyoruz.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon tahmini %46 44’e yükseldi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum