Elektrikli otomobillerde kullanılan lityum iyon bataryaları üreten Çinli Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL), Time dergisi tarafından belirlenen dünyanın en etkili 100 şirketi arasına girdi. Şirketin, söz konusu listeye seçilmesinde, geçen yıl lansmanını yaptığı sodyum iyon bataryaların önemli rol oynadığı kaydedildi. CATL, şubat ayında açıklanan küresel batarya üreticileri sıralamasında da art arda 5 yıldır birinciliği korudu. Sodyum iyon bataryalar, CATL’nin rakipleri ile arasını açtığı düşünülüyor.
Time dergisinde yayımlanan bir makalede, CATL’nin sodyum iyon bataryalar üretmesinin büyük bir yenilik olduğuna dikkat çekilirken, şirketin 2023 yılına kadar sodyum iyon bataryalar alanında endüstri zinciri oluşturmaya hazırlandığı bilgisi verildi.
Şarj süresi yarıya indi
CATL, 29 Temmuz 2021’de birinci nesil sodyum iyon bataryaların lansmanını yapmıştı. Sodyum iyon bataryalar, 160Wh/kg’lik enerji yoğunluğuyla dünyadaki en gelişmiş bataryalar olarak kabul ediliyor. Söz konusu bataryalar sadece 15 dakikada yüzde 80 şarj olabiliyor. Şu an piyasadaki elektrikli araçların yüzde 80 şarj olması ise en az yarım saat alıyor. Diğer yandan, sodyum iyon bataryaların sıfırın altında 20 derecelik ortamdaki deşarj derinliği de yüzde 90’ın üzerinde.
CATL, imalat sürecinde gerekli donanım, teknoloji ve üretim hattı gibi açılardan lityum iyon batarya üretiminden sodyum iyon batarya üretimine geçişin hızla tamamlanabileceğini açıkladı. Sodyum iyon bataryaların üretimi için gerekli düzenlemeleri yapmaya başlayan şirket, 2023 yılına kadar temel endüstri zincirini oluşturmayı planlıyor.
Sodyum iyon bataryaların üstünlüğü
Sodyum iyon bataryaların gördüğü büyük ilgi, ham madde olarak kullanılan lityumun fiyatındaki büyük artıştan kaynaklanıyor. Lityum batarya üretiminde kullanılan lityum karbonatın ortalama fiyatı ton başına 300 bin yuan seviyesinden 500 bin yuana yükselirken, buna rağmen, piyasadaki talep karşılanamıyor. Dolayısıyla birçok elektrikli otomobil üreticisi de araç fiyatlarını yükseltme kararı aldı. Sodyum iyon bataryalar bu süreçte fiyat avantajı bakımından da öne çıktı.
Sodyum iyon bataryalar, 1970’li yıllarda üreticilerin radarına girmiş, ancak lityum iyon bataryaların çarpıcı elektrokimyasal performansları nedeniyle gölgede kalmıştı. Lityum fiyatında son yıllarda görülen hızlı yükseliş ve otomobillerde yeni nesil bataryalara dönük beklentilerin artmasıyla sodyum iyon bataryalar yeniden gündeme geldi.
Çin, dünyanın en büyük yeni enerjili otomobil piyasasına sahip. Batarya teknolojilerindeki gelişmenin Çin’in bu alandaki avantajını daha da artıracağı belirtiliyor. Verilere göre, 2021 yılında Çin’de yeni enerjiye dayalı araçların hem üretiminde hem de satışında ilk kez 3,5 milyon seviyesi aşıldı. Çin, yeni enerjili araç satışında art arda 7 yıldır dünyada ilk sırada yer alıyor.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı