Bugün Ne Bekliyoruz?
Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) faiz indirimine gitmemesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlenmektedir. Kazançlar ve kayıplar arasında dalgalanan Çin ve Hong Kong endekslerinde pozitif, Japonya ve Güney Kore endekslerinde negatif bir görünüm hâkim. Çin’de bankaların kredi kapasitelerini artırmak için zorunlu karşılıkların düşürüleceğine yönelik dün yapılan resmî açıklamanın ardından merkez bankasının piyasayı destekleyici adımlar atacağı beklentileri artmıştı. Ancak faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmezken bankacılık sistemine sağlanan nakit miktarı artırılmadı. Salgınla mücadelede geniş çaplı karantina tedbirleri alan Asya devinde ekonomik faaliyetlerin aksamasıyla bu yıl resmi GSYİH hedefinin altında kalınabileceği endişesi artıyor. Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda ABD sanayi üretimi verileri takip edilecek. Yurt içinde geçen ayın konut satış istatistikleri ve tarım ÜFE rakamları izlenecek. Türkiye genelinde konut satışları şubatta yıllık %20,1 artışla 97 bin 587 adet olarak gerçekleşmişti. Konut satışları Ocak-Şubat döneminde yıllık %22,5 arttı. Tarım ÜFE’de yıllık artış şubatta %52’den %68,49’a yükselirken aylık bazda artış %13,74 olmuştu. Borsa İstanbul tarafında; geçen hafta kapanışından bu yana %3’ün üzerinde yükselen BIST100 Endeksi kısa vadede küresel endekslerden pozitif ayrışmaya devam ederek pozitif görünümünü korumaktadır.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri genel olarak dün %0,50’nin üzerinde artarak pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,62, CAC 40 Endeksi %0,72 ve FTSE 100 Endeksi %0,47 artış kaydetti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) nisan toplantısında gösterge faiz oranını beklentilere paralel olarak %0 seviyesinde sabit tuttu. Banka varlık alımını üçüncü çeyrekte sona erdirme planını doğrularken net varlık alımlarının sona ermesinin ardından faizlerin zamanla yükseleceğini belirtti. Nasdaq Bileşik Endeksi %2,14 düşerek ABD hisse endekslerindeki aşağı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1’in üzerinde, Dow Jones Endeksi ise %0,33 düştü. ABD’de Michigan tüketici güven endeksi nisanda düşüş beklentisine karşın 6,3 puan artarak son 3 ayın en yükseği olan 65,7’ye yükseldi. Ülkede işsizlik maaşına geçen hafta başvuranların sayısı tahminleri aşarak 185 bin olsa da son 50 yılın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürdü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 12,5bp artarak %2,83 düzeyinde bu haftanın en yüksek kapanışını yaptı. EUR/USD paritesinin 1,083 seviyesine gerilemesinin ardından Dolar Endeksi (DXY) yeniden 100 puanın üzerine yükseldi. Ons altın %0,18’lik değer kaybına uğrarken Brent petrol varil başına 111USD’ye ulaştı.
BİST100 Endeksi dün %0,61 artarak günü 2.475,41 puandan tamamladı. Gösterge endeks güne alıcılı olarak başladıktan sonra günün geri kalanında genel olarak yatay bir seyir izledi. USD/TRY kuru yatay alıcılı olurken EUR/TRY kuru pariteye bağlı olarak %0,5’e varan düşüş kaydetti. Gram altın ise 927 TL seviyesinde stabil kaldı. Türkiye Cumuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak %14 seviyesinde sabit tuttu. Yıl başından bu yana politika faizinde değişikliğe gitmeyen TCMB, nisan ayı toplantısı karar metninde makroihtiyati politika çerçevesinin güçlendirileceğini ifade etti. Ayrıca metinde enflasyona ilişkin geçici etki vurgusu korundu
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı