Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile teknoloji borsası Nasdaq’ta Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek şirket olan Hepsiburada, e-Ticaret ekosistemi için önemli bir adım attı. Türkiye’nin milyar dolar değerlemeye ulaşan 6 unicorn’undan biri olan Hepsiburada ile TÜBİTAK ve TÜRKPATENT arasında iki önemli iş birliği hayata geçirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan refakatinde Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ile TÜBİTAK Başkanı Mandal ve TÜRKPATENT Başkan Vekili Başpınar arasında iş birliği protokolleri imzalandı.
Törende konuşan Bakan Varank, “Hepsiburada - TÜBİTAK iş birliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak.” dedi.
BİLİŞİM VADİSİ’NDE TÖREN
Hepsiburada Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Törene Bakan Varank’ın yanı sıra Törene Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TSE Başkanı Adem Şahin, TÜRKPATENT Başkan vekili Cemil Başpınar ile Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu katıldı.
Bakan Varank, töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
E-TİCARET VE YAPAY ZEKA: Türkiye’nin geleceği Bilişim Vadisindeyiz. İki önemli iş birliği için bir araya geldik. Bunlardan bir tanesi Hepsiburada-TÜBİTAK iş birliği. Bu iş birliği sayesinde sürekli büyüyen e-Ticaret sektörünün yaşadığı sorunlara yapay zekâ yoluyla çözümler geliştireceğiz.
YETKİNLİK MERKEZİ: Yapay zekada Türkiye olarak başat aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Yapay Zeka Enstitüsü de bu alanda ektiğimiz tohumlardan sadece bir tanesi. Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde kurulan e-Ticaret Yetkinlik Merkezi de e-Ticarette yapay zeka çözümlerine öncülük edecek.
TÜRKİYE KAZANACAK: Hepsiburada - TÜBİTAK iş birliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Nihayetinde bu iş birliği ile hem kurumlarımız, hem elektronik ticaret sektörü, hem diğer sektörler, hem Türkiye kazanacak.
COĞRAFİ İŞARETLERDE FARKINDALIK: İkinci iş birliğimiz Hepsiburada ile Türk Patent ve Marka Kurumumuz arasında. Bu iş birliği ile coğrafi işaretlere yönelik yeni bir çalışma başlatılıyor. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak.
TAKLİTTEN KORUYORUZ: Bildiğiniz gibi coğrafi işaretler her memleketin kendine özgü değerlerini temsil ediyor. Emekle, alın teriyle ve kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübenin korunmasını sağlıyor. Bu bağlamda bakanlık olarak bu değerlere her zamankinden çok daha güçlü bir şekilde sahip çıkmanın mücadelesini veriyoruz. Mersin’in cezeryesini, Van’ın otlu peynirini, Gaziantep’in baklavasını, Erzurumun oltu taşını her türlü kötü kullanımdan ve taklitten koruyoruz.
NASDAQ’DA BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRIYOR
Doğan Online ve Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, 2000 yılında Türkiye’de dijital dönüşümü öncülük etme vizyonu ile Hepsiburada’yı kurduğunu ifade ederek “1 Temmuz 2021’den bu yana Teknoloji Borsası Nasdaq’ta ülkemizi temsil eden ve bayrağımızı dalgalandıran ilk ve tek şirket olmaktan da ayrıca büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.
BİNİN ÜZERİNDE TEKNOLOJİ ÇALIŞANI
Kendi yazılım ve sistemlerini, kendi kaynaklarıyla Türkiye’de ürettiklerini vurgulayan Doğan, “Ar-Ge Merkezimiz dahil bin kişinin üzerinde teknoloji çalışanımız var ve birçok yenilikçi çalışmaya imza atıyoruz. Satışlarımızın önemli bölümü ‘öneri motoru’ olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisinin müşterilerimize önerdiği ürünlerin satışından geliyor.” diye konuştu.
E-TİCARET’TE BİZ DE VARIZ
TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız “TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü ile Hepsiburada’nın etkili bir takım çalışması yürüttüğünü belirterek “Ülkemize kazandırılan ilk Yapay Zeka Yetkinlik Merkezi ile günümüz dijital dünyasına uyumlu inovativ gelişmelerin atılımın ve ‘e-Ticarette küresel alanda biz de varız’ın ifadesini bugünkü gerçekleşmeyle hep beraber tecrübe edeceğiz. Coğrafi işaretlerle de değerlerimizi koruma altına alıyor, topraklarımızda yetişen bu değerleri dünyaya taşımanın da yolunu biliyoruz.” dedi.
ÖRNEK BİR MODEL
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Hepsiburada iş birliği ile kurulan Yapay Zeka Enstitüsü’nün TÜBİTAK’ın 23’üncü enstitüsü olacağına dikkat çekerek, “Hepsiburada ile iş birliğimiz, aslında örnek bir model. Hem çok yenilikçi bir yaklaşım hem de katma değeri çok yüksek bir süreç. Dijitalleşmenin ana ekseninde yapay zekanın her boyutunu kapsayan bir model. Türkiye’deki ekosistemin tüm paydaşlarıyla, yani KOBİ’ler, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve yetkin tüm kurumlarımızla paylaşılacak bir iş birliği.” diye konuştu.
TÜRKPATENT Başkanvekili Başpınar “Bugünkü iş birliği, bir sınai mülkiyet kurumu ile elektronik ticaret platformu arasında geliştirilen ilk işbirliği olma özelliğini taşıyor. Biz bu iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaların, üreticilerimize önemli ticari kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.
HEDİYE PLAKETİ ROBOT İLE GELDİ
Konuşmaların ardından Hepsiburada Kurucusu Doğan, Bakan Varank’a bir plaket takdim etti. Plaket, Hepsiburada teslimat robotu tarafından getirilirken robotun test aşamasındaki bininci teslimatı olduğu öğrenildi. Bakan Varank, “Robotu bize hediye edecektiniz sandım.” esprisi üzerine Doğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen robotu Bilişim Vadisi’ne bırakabileceklerini söyledi.
ALDIK KABUL ETTİK
Bakan Varank, Bilişim Vadisi’nde mobilite ekosistemine dönük çok önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatarak “Otonom araç yarışmaları burada oluyor. Aldık, kabul ettik. Biz bunu burada kullanırız.” dedi.
PROTOKOLLERE İMZA
Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ile TÜBİTAK Başkanı Mandal ve TÜRKPATENT Başkan Vekili Başpınar arasında iş birliği protokolleri imzalandı.
YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARINA KAYNAK OLACAK
Atılan imzalarla TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ilk yetkinlik merkezi Hepsiburada desteğiyle kurulacak. Enstitüde Hepsiburada’nın verileri Kişisel Verileri Koruma Kanunu doğrultusunda anonimleştirilerek, araştırmacı ve bilim insanlarının yapay zeka çalışmalarına kaynak olacak. Bu merkezle; Türkiye’nin Yapay Zeka Stratejileri doğrultusunda, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve girişimcilik ekosistemiyle birlikte çalışarak, faaliyetlerde bulunulacak. Ayrıca e-Ticaret sektörünün karşılaştığı gerçek saha problemlerinin çözümünde kullanılacak yapay zeka yöntemleri araştırılacak ve geliştirilecek.
YEREL ÜRETİCİLER DESTEKLENECEK
TÜRKPATENT ile imzalanan anlaşma ile de coğrafi işaretli ürünlerin e-Ticaret sektörü kanalıyla geliştirilmesi sağlanacak. Anlaşma ile coğrafi işaretli ürünler konusunda farkındalığı artırmak ve yerel üreticilerin desteklenmesini de hedefleniyor. Bu alanda verilecek eğitimlerle hem üretici hem de tüketicinin hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirici eğitimler verilecek.
Hibya Haber Ajansı