Çin’in Shenzhou-13 uzay aracının dönüş kapsülü, Beijing saatiyle sabah 09.56’da yeryüzüne indi. Üç taykonot, uzay istasyonunda toplam 183 gün kaldıktan sonra Dünya’ya döndü.
Bu, Çin'in uzay çalışmaları tarihinde unutulmaz bir gün olarak dünyanın ilgisini çekti.
Dikkat çekici olan nokta, taykonotları taşıyan Shenzhou-13 uzay aracının dönüş güzergahını kısaltan düzenlemeler sayesinde önceki seferde 24 saat süren yolculuğunun bu kez 8 saatte tamamlanması oldu. Bu süre, şehirler arası bir iş gezisinden bile daha kısa ve teknolojideki ilerlemelerin çarpıcılığını gösteriyor.
Geçen altı ayda Shenzhou-13 uzay aracı tüm görevleri başarıyla tamamladı. Uzayda geçirdikleri sürede iki kez uzay yürüyüşü yapan taykonotlar, birçok bilimsel ve teknolojik test gerçekleştirdi ve Dünya’daki öğrencilere iki kez uzaydan bilim dersi verdi. Taykonotlar birçok ilk deneyimi başararak dünyaya benzersiz yeni uzay deneyimleri gösterdi.
Shenzhou-13’ün misyonununun tamamlanmasıyla birlikte Çin’in uzay istasyonunun inşa aşamasına geçilecek. Çin, kendi gücüyle bağımsız olarak, uzayda 60 ila 180 ton arası kalıcı bir istasyon inşa etmeyi hedefliyor. Çin’in uzay istasyonu birkaç yıl sonra yörüngedeki tek uzay istasyonu olabilir. Bu, sadece Çinlilerin elde ettikleri büyük bir bilimsel ve teknolojik başarı değil, aynı zamanda uzayı keşfetmek için tüm insanlığın iş birliğinin yeni bir aşamasının başlangıcıdır.
Çin uzay istasyonu, tarihte ilk kez tüm Birleşmiş Milletler’e (BM) üye olan ülkelere açık olan bir proje. Şu anda, 17 ülke ve 23 kuruluştan 9 proje, Çin uzay istasyonunun bilim ve teknoloji testlerinin ilk partisine seçildi.
Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Simonetta Di Pippo, “Çin uzay istasyonu BM tarafından önerilen küresel paylaşılan uzay inisiyatifinin önemli bir parçası ve harika bir örnektir” diye konuştu.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı