AİHM Türkiye'den katliamlarla ilgili acil izahat istedi

ANKARA - Sokağa çıkma yasaklarından mağdur olan yurttaşlar adına Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan "tedbir talepli" başvuru kabul edildi ve AİHM Türkiye'den acilen izahat istedi. AİHM, 8 Ocak tarihine kadar "yasağın hukuki dayanağı, yaşam hakkının teminat altına alınıp alınmadığı, sağlık ve yiyecek gibi yaşamsal ihtiyaçlara ulaşımın engellenip engellenmediği" konusunda Türkiye'nin savunma yapmasını istedi.

1129 kez okundu.
AİHM Türkiye'den katliamlarla ilgili acil izahat istedi Advert

Anayasa Mahkemesi'nin sokağa çıkma yasaklarına ilişkin yapılan bir çok başvuruyu reddederek, yasakları meşru görmesi üzerine başvurunun taşındığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) oldukça önemli bir karar geldi. AİHM'e yapılan "tedbir talepli" başvuru mahkeme tarafından kabul edildi. Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları Özgür Erol ve Oya Aydın tarafından bölgede sokağa çıkma yasaklarının mağduru olan aileler adına yapılan başvuruyu kabul eden AİHM, iki sayfadan oluşan bir geri dönüşle, AKP hükümetinden yasaklara ilişkin izahat istedi.

 

Hükümetin yanıtlaması istenen sorular

 

Başvuruyu kabul eden mahkeme, 8 Ocak tarihine kadar hükümetten, "Sokağa çıkma yasaklarının yasal zemini nedir? Bu yasalara istinaden başvuranlardan ikisi hamile olan ve ciddi sağlık sorunu bulunan 3'ünün sağlık hizmetlerine yeterli ve uygun olarak ulaşma imkanı ve ayrıca temel ihtiyaçları olan yiyecek, su, elektrik vs. ulaşım imkanları sağlanıyor mu? Bu bağlamda onlar evlerini acil durumlarda ve temel ihtiyaçlar olan yiyecek, ilaç gibi bunları temin etmek için meskenlerini terk edince hayati tehlikeleri nedir? Sokağa çıkma yasağından dolayı bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı bağlamında, özellikle bölgede yaşayıp başvuruların bu alanlarda o sakinlerin hayatlarını korumak için hangi önlemler var ya da alınmıştır?" sorularını cevaplandırmasını isteyerek, izahat istedi.

 

'Karar son derece önemli'

 

AİHM'in kararını son derece önemli bulduklarını belirten Avukat Özgür Erol, "Bir çok kez Anayasa Mahkemesi'ne tedbir talepli başvuruda bulunduk. Ancak AYM sokağa çıkma yasaklarının dayanaklarını bile tartışmadı. Biz de AİHM'in iç tüzük 73'üncü maddesine dayanarak tedbir talepli başvuruda bulunduk" dedi.

 

'Hükümetin yanıtlarına göre karar verilecek'

 

Erol, AİHM'in bu konularda çok fazla kararı olmadığını, sadece yaşam hakkı ile ilgili tehlike gördüğünde bu tür karar verdiğini belirterek, "Daha önce PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında verilen idam kararının uygulanmaması için tedbir kararı vermişti" hatırlatmasında bulundu. Erol, "AİHM, Anayasa Mahkemesi'nin tartışmadığı sokağa çıkma yasaklarının yasal dayanağını tartışıyor. Bu çok önemli. Hükümetin bu sorulara vereceği yanıtlara göre tedbir kararı verip vermeyeceğini kararlaştıracak" diye konuştu. (diha)

 

 

Şanlıurfa son dakika spor gaphaberleri savaş intihar kadın ölüm yaşam Türkiye terör siyaset politika gap intihar türizim ruhanews chp mhp hdp akp dp dünya ortadogu kaza yaralı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı