Çin'in ilk çeyrek büyümesi, %4,2 beklentisinin üzerinde %4,8 gerçekleşerek Shenzhen, Şanghay ve diğer şehirlerde Covid-19 karantinalarının uygulandığı Mart ayının sonuna doğru gerilemeyi maskeleyen bir hızlanma göstermekte. Haliyle omikron salgını ve sınırlama önlemleri faaliyete geçmeden önce görece güçlü bir performansı yansıtıyor. Avrupa'da devam eden pandemi ve savaşın arz gecikmelerine ve enflasyonist baskılara katkıda bulunmasıyla birlikte sayısız ters rüzgar bu momentumun yılın ilk 2 ayı gibi olmayacağını gösterecektir. Tedarik zinciri sorunlarına sıfır Covid politikası nedeniyle Şanghay başta olmak üzere önemli merkezlerdeki ciddi kilitlenmeler de eklenince bu performans daha da düşecektir.
Dolayısıyla görünümün anahtarı, bu ters rüzgarlar karşısında talebin ne kadar dirençli kalabileceği olacaktır. Küresel hizmet sektörleri, seyahat kısıtlamalarının daha da hafifletilmesinin arka rüzgarıyla desteklenecek gibi görünüyor, ancak daha yüksek fiyatlar talebi yok edebilir. Artı olarak, Çin’deki sınırlama önlemlerinin yükünü çeken hizmet sektörü için daha da derin bir düşüş olacaktır.
Çin GSYH performansı… Kaynak: Bloomberg
GSYH performansı beklenti üzerinde olmasına rağmen, Covid nedenli kapanmalar bundan sonraki dönem için ekonomide zayıflamaya işaret edecektir. Bu veriler, pandemi açılışından gelen talep artışının çoğunun şimdi azaldığını ve önümüzdeki aylarda daha zayıf bir büyümeye işaret ettiğini gösteriyor. Çin, yeni karantina önlemlerinin ortasında dik bir düşüşe girdi. Shenzhen ve Şanghay'daki karantina nedeniyle üretimin Mart ayında yavaşlamış olması muhtemel. Ülkenin daha bulaşıcı COVID-19 Omicron varyantı salgınları ve 1. çeyrekte patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ile mücadelesinin ardından, büyüme riskleri arttı.
Daha yüksek frekanslı ve güncel veriler olan perakende satışlar ve endüstriyel üretim de dahil olmak üzere diğer veriler de, özellikle Caixin Çin genel kompozit PMI'sinin Şubat 2020'den bu yana ticari faaliyetin en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, son hareket kısıtlamalarının üretimi ne ölçüde etkilediğini anlamak için ilgi çekici. Mart ayı perakende satışlarına baktığımızda %3'lük daralma beklentinin üzerinde %3,5 oranında bir geri çekilme söz konusudur.
PBOC açısından bakacak olursak; geçtiğimiz hafta zorunlu karşılık oranlarında bir indirim daha yapıldı. Ekonomideki belirsizlikler gayrimenkul sektörü özelinde yoğunlaştıktan sonra, tedarik zinciri ve Covid kesintileri sonrasında reel sektör ve hizmet üzerinden genele yayılan bir görünüme büründü. Bu nedenle bankalar açısından da kredi riski daha fazla. Banka kredi faiz oranlarına referans olan borç verme faizlerinde PBOC düşüş yapma eğilimini sürdürecektir. Bu nedenle teorik faiz oranları stratejisi halen olayı büyüme perspektifi üzerinden alacaktır. Fed’in Mayıs ayında beklenen 50 baz puanlık artışı, Çin-ABD faiz farkını ABD lehine daha da açacaktır. Fonlama ucuz tutulmakta ve bunun kredi eğilimlerini hızlandırması istenmektedir.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı