Bugün Ne Bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmektedir. Japonya hisse senedi endekslerinde pozitif bir görünüm hâkim. Çin ana kara ve Hong Kong endekslerinde ise sert kayıplar mevcut. İki yılın en sert Kovid-19 dalgasıyla mücadele eden Çin’de dün faizlere yönelik herhangi bir adım gelmemesi sonrasında para politikası desteği beklentileri devam etmekte. Sıfır vaka politikası çerçevesindeki sıkı karantina önlemlerinden dolayı ekonominin sağlığına ilişkin endişeler artıyor. İlk çeyrek büyüme verisi beklentilerin üzerinde gelse de mart ayına ilişkin veriler karışık sinyaller vermekte. Şanghay’daki karantina tedbirleri geçen ayın sonuna doğru uygulanmaya başlamıştı. Bugün Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) küresel ekonomi temalı seminerinde konuşmacı olacaklar. Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi sonrası ekonomik toparlanma, yüksek enflasyon ve borçluluk konularına değinilecek. Son dönemde sert hareket eden tahvil piyasası Powell’ın konuşmasına odaklanacaktır. Veri takviminde Euro Bölgesi’nde mart ayı nihai TÜFE rakamları takip edilecek. Avrupa’da TÜFE martta yıllık %7,5 ile rekor artış kaydetmişti. ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları izlenecek. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart toplantısının özeti yayınlanacak. Ayrıca, TÜİK ve TCMB’nin tüketici eğilim anketinin nisan sonuçları açıklanacak. Mevsimsellikten arındırılmış Tüketici Güven Endeksi martta aylık %1,9 artışla 71,2 puandan 72,5 puana yükselmişti. Tüketici güveninde Mart 2021’de görülen 86,7 puanlık zirvenin ardından düşüş eğilimi devam etmektedir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu?
Avrupa hisse endeksleri hafta ortasında %1’in üzerinde artarak pozitif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %1,47, CAC 40 Endeksi %1,38 ve FTSE 100 Endeksi %0,37 arttı. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi şubatta aylık %0,7 ve yıllık %2 arttı. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da yıllık üretici enflasyonu martta %30,9 artarak rekor serisini sürdürdü. ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,71 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi %1,22 düştü. S&P 500 Endeksi yatay satıcılı seyretti. Fed’in dün yayınladığı Bej Kitap’ta enflasyonist baskıların nisanda da güçlü kalmaya devam ettiği ve büyümeye ilişkin görünümün jeopolitik gelişmeler ile artan fiyatların yarattığı belirsizlikle gölgelendiği ifade edildi. ABD konut piyasasında kredi faizlerindeki sert yükselişin etkileri, martta 5,77mn ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen ikinci el konut satışlarında hissedildi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 10,4bp düşerek %2,84’ün hemen altına geriledi. EUR/USD paritesi 1,085 seviyesine yükselirken Dolar Endeksi 100,3 puanda işlem gördü. Ons altın 1.958USD ve Brent petrol varil başına 107USD düzeyinde fiyatlandı.
BİST100 Endeksi dün %0,27’lik artış ile günü 2.525,93 puandan tamamlayarak yukarı yönlü hareketini korudu. USD/TRY kuru yatay alıcılı olurken EUR/USD paritesinden destek bulan EUR/TRY kuru %0,74 artış kaydetti. Gram altın 5 TL değerlenerek 923 TL’ye yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mart ayına ilişkin açıkladığı verilere göre merkezi yönetim brüt borç stoku 3,11trln TL oldu. Borç stokunun 1,05trln TL tutarındaki kısmı Türk lirası, 2,06trln TL tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluştu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mart ayına dair açıkladığı verilere göre yurt dışı üretici enflasyonu (YD-ÜFE) aylık %7,29, yıllık %105,82 artış kaydetti.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı