Şanlıurfa'nın trafik sorununa çözüm olması beklenen trambüs projesi,dönemin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından açıklandığı ilk günden tartışmalara konu olmuştu.
Yapımı yılan hikayesine dönen dönemin belediye başkanı Nihat Çiftçi döneminde ihalesi yapılan ancak bir türlü faaliyete geçirilemeyen ve kente vizyon proje olarak lanse edilen trambüsün gelişinin belirsizliği sürüyor.
ŞANLIURFA'DA EN ÇOK TARIŞILAN VİZYON PROJEYE TEPKİLER DİKKATE ALINMADI
Trambüs projesinin yerine raylı ulaşım isteyen Şanlıurfalılar projeye tepki gösterirken, dönemin Şanlıurfa Şoförler Odası Başkanı Osman Karageçili başta olmak üzere bazı Oda Başkanları ve STK'lar, projenin Şanlıurfa içinintihar olduğunun altını çizmişti.
21 NİSAN 2022'DE (BUGÜN) GELECEK DENMİŞTİ
Şanlıurfa'nın trafik sorununun azaltılması gerekçesiyle dönemin belediye başkanı Nihat Çiftçi'nin 'Vizyon Proje' olarak hayata geçirilmeye çalışılan trambüs projesi, bir türlü bitirilmedi.Geçtiğimiz Aralık ayında düzenlen basın toplantısında mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün 21 Nisan'da Şanlıurfa'da hizmete girecek dediği kentimizn vizyon projesi olarak adlandırılan 'TRAMBÜS' bugün de gelmedi.
-ŞANLIURFALILARIN MERAK ETTİĞİ SORULAR ŞUNLAR
Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi 2017 yılında şehir içi trambüs ihalesi gerçekleştirdi. Bu projenin amacı 63'nolu hattaki yoğunluğu bitirerek 40-50 otobüsün yerine 11 adet Trambüs makinayla, yolcu taşımacılığını konforlu ve iyi koşullarda daha kısa sürede yapmaktı.
Trambüs projesi için yeterli fizibilite çalışmaları yapılmadan durak, üst tel rayı gibi alt yapısı oluşturulup, projeye toplam 69 milyon lira bütçe ayrıldı ve 8 milyon lira harcandı. Proje bedeli olan 69 milyon liranın, 8 milyon lirasının belediyeye ait şirketler tarafından proje etapları karşılığında ödeme olarak aldığı basına yansıdı. Sonrasında projenin sürekli ertelenmesi üzerine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından teknik olarak trambüsün geçebileceği zemin olmadığı açıklandı. Aynı zaman da ihaleyi alan Bozankaya A.Ş'nin, projeyi karşılayabilmek için bankadan aldığı krediye Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi’nin kefil olduğu iddiaları basına yansıdı.
Yine Sayıştay'ın 2018 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Raporunda ön proje ve proje aynı danışmanlık firmasına mevzuata aykırı olarak verilip yapıldığı ve yine danışmanlık firmasının ise projenin uygulamasına ilişkin ihaleye tek bir firmanın katılmasını ve kazanmasını sağlayacak iş ve işlemler yaptığı yer almıştı. Defalarca açılışı yapılacağı duyurusuna tanıklık ettiğimiz ulaşım hattı halen daha atıl durumda beklemektedir. Şanlıurfa’da başta işsizlik, eğitim, sağlık, şehirin konut sorunu ve imar düzenlenmesi gibi birçok sorunlar bulunurken böylesi büyük bir bütçenin, fizibilite çalışmaları yapılmadan harcanmaya başlanması ve Şanlıurfa’nın kamu kaynaklarının özensiz bir tutumla harcanması hesabını kim soracak?
-Firmayla ilgili bugüne kadar verilen paralar ne kadar?
-İhaleyi alan firmayla ilgili bugüne kadar bir yaptırım oldu mu?
-Bu ihalede Şanlıurfa'nın kaynaklarını heba edenler ve görevini kötüye kullananlar hakkında bir işlem ve yasal soruşturma başlatıldı mı?
-Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bu projede tespit edilen teknik ve idari, hata ve usulsüzlüklere ilişkin soruşturma başlattı mı ?
-Yaklaşık 5 yıldaır ihaleye çıkan bu TRAMBÜS projesinin akibeti ne olacak? Sürekli ertelenen ve ecek-ecaklarla vatandaşlar kandırılmaya devam mı edilecek?
-Milyonlar çöpe mi gitti ?
Eski Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından hayata geçirilmek istenen ve raylı sistemin alt yapısı telleri hazırlanırken harcanan milyon liralar çöpe mi gitti ?
-Yılan hikayesi!
Daha öncede trambüs devreye girecek denildiğinde ortaya ihaleyi alan firmanın maddi sıkıntılar içerisinde olduğu ve bu yüzdende trambüsün bir türlü devreye girmediği iddiları ortaya atılmıştı. Test sürüşleri yapıldı herşey hazır ancak trambüs yok, peki Başkan Beyazgül Şanlıurfa'nın bu çözülmeyen düğümünü çözecek mi? Şanlıurfalıların en çok merak ettiği konu bu.