Bugün Ne Bekliyoruz?
ABD hisse senetlerinin haftayı sert kayıplarla kapatmasının ardından Asya piyasaları yeni haftaya düşüşle başladı. Salgının başından bu yana en sert Kovid-19 dalgasıyla mücadele eden Çin’de bu sabah Şanghay Bileşik Endeksi %4’ün üzerinde, Hong Kong Hang Seng Endeksi %3,50 civarında satıcılı seyrediyor. Japonya ve Güney Kore hisse senetlerinde ve ABD vadelilerinde de sert satışlar hâkim. Dün, Çin’de yapılan açıklamada virüsün başkent Pekin’de yaklaşık bir haftadır fark edilmeden yayıldığı belirtildi. Ülkenin en kalabalık kenti Şanghay’da karantina kısıtlamaları devam ediyor ve kalabalık şehirlerde geniş ölçekli test uygulamaları devam etmekte. Bu sabah petrol fiyatlarında %3’ün üzerinde düşüşler mevcut. Çin’in salgın ile mücadelesi, Rusya-Ukrayna savaşı ile küresel enflasyon ve büyüme endişeleri dolayısıyla petrol fiyatlarındaki volatil yön arayışı devam etmektedir. Bugün Almanya’da Ifo İş İklimi Endeksi ve yurt içinde imalat sektörü güveni takip edilecek. Ayrıca, TÜİK sektörel güven endekslerini yayınlayacak. RKGE martta 1,3 puan azalarak 108,5’e gerilerken mevsim etkisinden arındırılmış (MA) endeks 1,7 puan azalarak 108,2 puan olmuştu. Borsa İstanbul tarafında kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli duruşun korunması gerektiğini düşünüyoruz. Teknik açıdan aşağı yönlü hareketlerde 2.406 puan seviyesi destek konumunda takip edilebilir.
Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?
Avrupa hisse endeksleri haftanın son işlem gününde DAX Endeksi’nin %2,48’lik düşüşünü takip ederek negatif bir görünüm ortaya koydu. CAC 40 Endeksi %1,99 ve FTSE 100 Endeksi %1,39 düştü. Euro Bölgesi’nde öncü hizmet PMI verisi nisan ayında turizmdeki artışın etkisiyle 57,7’ye yükseldi. İmalat PMI ise yavaşladı. Böylece Euro Bölgesi’nde öncü bileşik PMI 54,9’dan 55,8’e çıkarak yedi ayın zirvesine yükseldi. Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa’da hizmet PMI verisi düşüş beklentisine karşın artış kaydetti. ABD hisse endeksleri %2,50’yi aşan düşüşler ile negatif görünüm sergilediler. Nisan ayında ABD’de öncü imalat PMI 0,9 puan artarak son yedi ayın en yüksek seviyesi olan 59,7 değerine ulaştı. Öte yandan hizmet PMI 3,3 puan azalarak 54,7 düzeyine geriledi. EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinin hemen altında fiyatlanırken Dolar Endeksi (DXY) 101,2 puan oldu. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi %2,91 seviyesinde stabil kaldı. Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu kontrol altına almak için daha agresif bir tutum sergileneceğini açıklamasının da etkisiyle ons altın 1.932USD’ye geriledi. Brent petrol %2,50’ye varan düşüş ile varil başına 106USD’de işlem gördü.
Cuma günü kapanışına doğru gelen sert satışlar ile BİST100 Endeksi %3,30 düştü. Yukarı yönlü serisi bozulma sinyali veren gösterge endeks, haftayı 2.472,50 puandan tamamladı. USD/TRY kuru %0,25 artarken EUR/USD paritesindeki düşüşe bağlı olarak EUR/TRY kuru yatay satıcılı oldu. Gram altın 916 TL’ye gerileyerek yaklaşık son iki haftanın en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Nisan haftasına ilişkin açıkladığı verilere göre 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı Temmuz 2020’den bu yana ilk kez %45’i aştı. Ticari kredilerdeki artış %50’ye yaklaşırken, tüketici kredisi büyümesi %17,7 oldu. Haftasonu Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 01.04.2022 tarihinden itibaren dörder haftalık dönemlerde kullandırılan TL cinsi ticari kredilerin %10’u oranında zorunlu karşılık ayrılacak.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı