Getiri eğrisi kontrolü, niceliksel gevşeme

Spread kontrolü ve JGB getirileri… BOJ’un standart varlık alım programına ek olarak uygulamada olan, ancak artık direkt müdahaleleri sıklaştırdığı getiri eğrisi kontrolü de zorlayıcı olmaya başladı.

424 kez okundu.
Getiri eğrisi kontrolü, niceliksel gevşeme Advert

Spread kontrolü ve JGB getirileri… BOJ’un standart varlık alım programına ek olarak uygulamada olan, ancak artık direkt müdahaleleri sıklaştırdığı getiri eğrisi kontrolü de zorlayıcı olmaya başladı. Gösterge faiz oranının oldukça üzerinde bir oranlama yapan 10 yıllık JGB’ler %0,25 seviyesinde seyrediyor. BOJ bu oranın açılmaması için sınırsız tahvil alımı gerçekleştirecek ve getirileri kontrol edecek (Kur pegine benzetilebilir, gelişmiş ülkelerde birkaç yıl önce İsviçre MB EURCHF pegini kontrol ediyordu, bunu sonradan serbest bıraktı). BOJ’un spread kontrolü UST’ler ile olan açıklığın artmasına neden olacaktır. BOJ şu anda Asya’nın tipik büyüme endişeleri nedeniyle genişlemeci perspektifte kalmayı sürdürüyor. Enflasyon ve büyüme konusunda duyarlılık Fed’e göre daha farklı noktalarda. Japonya’nın kronik deflasyon problemi düşünüldüğünde yapısal anlamda bir enflasyon yerleşmesi isteği anlaşılabilir. Bu enflasyonun elbette hedef patika %2 ile uyumlu olması önemli.

UST-JGB ile JPY karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Fed yaklaşımı, marjinal beklentiler… Son zamanlarda Fed’in faiz oranlarını agresif bir şekilde artıracağı beklentisi piyasalarda ağırlık kazandı. Buna bağlı olarak swap traderları Eylül ayına kadar 4 adet jumbo (50 bps) faiz artışı fiyatlaması gerçekleştiriyor. 50 bps hareketlerinden bir tanesi 75 bps olur mu? Enflasyonun kontrol dışı olduğu her türlü görünümde bu ihtimal de canlandırılabilir. Fed’in bu agresifliğinde, Asya ülkeleri de olaya büyüme odaklı yaklaşırken getiri makasının açılması çok ciddi şekilde beklenecektir. ABD’nin 10 yıllık faizlerinin %3’e yanaştığı bir ortamda marjinal beklentilerin devrede olması doların ve UST faizlerinin daha da artması, yen, yuan gibi paraların daha değersiz olması anlamına gelecektir.

Parasal gevşemenin kontrolü… Japonya Merkez Bankası, %2'lik fiyat istikrarı hedefine mümkün olan en kısa sürede ulaşmak amacıyla 2016’da getiri eğrisi kontrolünü uygulamaya koydu. Bu politika çerçevesi iki ana bileşenden oluşmaktadır: Birincisi, Banka'nın kısa ve uzun vadeli faiz oranlarını kontrol edeceği “getiri eğrisi kontrolü”; İkincisi ise, Banka'nın gözlemlenen tüketici fiyat endeksindeki yıllık artış oranı %2 olan fiyat istikrarı hedefini geçene kadar para tabanını genişletmeyi taahhüt ettiği bir "enflasyon aşma ve istikrarlı bir şekilde hedefin üzerinde kalması taahhüdü”. Ana politika faiz oranı -0,1% olarak kalırken; Banka, 10 yıllık JGB getirilerinin mevcut seviyede kalması için Japon devlet tahvilleri (JGB'ler) satın alacak. Faiz oranlarında ani bir artış olması durumunda, Banka, getiri eğrisinin sapmasını önlemek için sabit oranlı JGB alım işlemleri - örneğin 10 yıllık ve 20 yıllık JGB getirilerine ilişkin olanlar – yapacak. Getiri eğrisini kontrol etmeyi amaçlayan piyasa işlemlerinde kısa vadede para tabanındaki artış hızı dalgalanabilir.

Sonuç? Yen, dünya genelinde faiz oranları yükselirken bile yerel getirileri zeminde sabit tutmaya kararlı bir Japonya Merkez Bankası'nın baskısı altında kalarak değer kaybediyor. BOJ ve Fed politikaları arasındaki keskin karşıtlık, yen'in daha da zayıflaması üzerine bir bahis dalgasını teşvik etmektedir. Bununla birlikte, Japonya'nın Mart ayı TÜFE'si yıllık bazda sadece hafifçe %1,2'ye hızlandığından, Japon enflasyonundaki artış şu ana kadar mütevazı kaldı. Diğer taraftan, Japonya eğer ki spread kontrolünü sürdüremeyip kaldırırsa ciddi bir oynaklık etkisi yaratacak, JGB getirileri yükselecek ve UST’lerin artışını sınırlandıracaktır. Spread kontrolü ise ayrışmayı artıracaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Getiri eğrisi kontrolü niceliksel gevşeme
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi