Mart ayı kişisel gelir ve tüketim verileri enflasyonun genel seyrini ortaya koyması açısından önemli. Kişisel gelir ve harcama raporundan bir gün önce yayınlanan ilk çeyrek GSYİH okuması, Mart hanehalkı harcama sonuçlarını da içermişti. Omicron'dan etkilenen çeyrek içi büyüme yörüngesi yaz aylarına doğru daha da güçlenmesi beklenen hizmet harcamaları büyümesinde bir hızlanmaya işaret edecektir. Bununla birlikte, özellikle daha ihtiyari dayanıklı tüketim sektöründe mal harcamaları, artan enflasyon ve talebin hizmetlere çevrilmesiyle muhtemelen sınırlandırılacaktır. Harcama kalemi %0,6'lık beklentinin üzerinde %1,1, gelir büyümesi %0,5 olarak gerçekleşirken, çekirdek PCE beklentiler doğrultusunda %0,3 olarak açıklandı. PCE enflasyon göstergesi Mart ayında manşet bazda yıllık %6,6, çekirdek bazda ise %5,2 seviyesinde.
İleriye dönük olarak, yıl ilerledikçe mal-hizmet rotasyonu da hız kazanacaktır. Pandemi azaldıkça, mobilya ve araba gibi dayanıklı ürünlere olan talep yumuşadı. Konut ve otomobil, ekonominin faize en duyarlı sektörleri arasında yer almaya devam ediyor. Artan faiz oranları, ev eşyası harcamalarına olumsuz yansımalar anlamına geliyor. Haneler için iyi haber şu ki, işgücü geliri güçlü olmalı, bu durumda diğer bileşenler de ılımlı bir oranda yükselebilir. Perakende satışların ayrıntılarında da yüksek mal fiyatları genel toplamda artışa neden olmakta. Enerji fiyatları ise Katrina Kasırgası'nın benzin fiyatlarının Eylül 2005'te artmasına neden olmasından beri en hızlı momentumu kaydetmiş durumda.
Fed'in tercih ettiği işgücü maliyetleri ölçüsü olan istihdam maliyeti endeksi, 1Ç22'de bir başka güçlü ilerleme kaydetmiş görünüyor, bu ortalama saatlik kazançlardaki büyüme ile uyumlu. Powell'ın sözleriyle işgücü piyasasının “çok sıcak” olmasıyla birlikte ücret artışının hızlandığını göstermesi açısından da kritik. Pandemi sırasında istihdamdaki büyük dalgalanmalar göz önüne alındığında ortalama saatlik kazanç gibi rakamları güvenilmez hale gelmişti. İstihdam piyasası normalleştikçe ücretler de sektörel iş karışımındaki değişikliklerden daha az etkileniyor. İyileşme olgunlaştıkça, ECI'nin de ortalama saatlik kazançlarla ilişkisi sıkılaştı. Ücretlerde ve maaşlarda Fed'in daha fazla dikkat edeceği çizgi itibariyle sıkılaşmayı destekleyici olgular var. Bej Kitap ve ISM gibi diğer göstergelerde de işgücü piyasasının sıkılığına ilişkin diğer göstergeler, işçileri çekmek için daha yüksek ücretlerin gerekli olduğu yönündeki geniş tabanlı algılara işaret ediyor ve bu eğilimin önümüzdeki birkaç ay içinde sürmesi muhtemel.
Fed’in Mayıs toplantısında 50 bps faiz artırmasına birkaç gün kaldı. Fed şimdi eğrinin ne kadar gerisinde olduklarının farkında görünüyor ve nötr seviyeye ulaşmaya kararlı görünüyor. Ücretler açısından Fed’in enflasyona müdahale olgularını gündemde tutacak momentum sürmekte. Enflasyon arttıkça da işçiler daha fazla ücret talep edecek ve her zaman belirttiğimiz enflasyon artışı – yüksek ücret talebi – hızlanan kısa vadeli talep – şirketlerin artan personel maliyetleri – talep ve maliyet enflasyonu olguları şeklindeki döngüsellik beslenmekte. Yüksek ücretler enflasyonu yarattığı gibi, enflasyon da yüksek ücretleri yaratıyor. Harcama ayrıntıları ise, GSYH büyümesi 1Ç22’de manşet bazda eksi gerçekleşmesine rağmen sonraki çeyreklerde eğilimin tekrar pozitife döneceğini gösteriyor. Reel gelirler enflasyon tarafından emiliyor ve kredi, talep, ithalat ekseninde cari açık ve tasarruflar da bundan etkileniyor.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı