Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 22 Nisan haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 172 milyon dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 144 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 29 milyon dolar azaldı.

 

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

 

Bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil) 22 Nisan'da sona eren haftada 31 milyar 857 milyon 601 bin lira artarak 6 trilyon 292 milyar 620 milyon 333 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL mevduat yüzde 1,03 artarak 2 trilyon 609 milyar 997 milyon 241 bin liraya, döviz (YP) mevduat %0,18 artarak 3 trilyon 439 milyar 765 milyon 714 bin liraya ulaştı. Geçen hafta bankalardaki toplam döviz mevduatı 243 milyar 961 milyon dolar olurken, bunun 216 milyar 21 milyon doları yerleşiklerin hesaplarında toplandı.

 

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

 

Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle küresel yatırımcının ağırlıklandırdığı riskten kaçınma profili, Türk varlıklarındaki getiri pozisyonunun zayıflığı itibariyle liranın durumuna da sirayet etmektedir. Merkez Bankası, daha yüksek yıl sonu enflasyon beklentisine rağmen para politikasında herhangi bir değişiklik sinyali vermemektedir. Artan reel faiz oranı dezavantajı, Fed'in daha hızlı sıkılaştırma beklentisi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel emtia fiyatları üzerindeki etkisi arasında kalan lira profili, ilerleyen dönemde yatırımcı ilgisizliği anlamında yansımaya sebep olabilir ve liranın performansı olumsuz tarafta kalabilir. Diğer taraftan yerel yatırımcıların enflasyondan korunma arayışı hisse senetlerinin performansına genel anlamda pozitif yansımıştır.

 

Merkez bankası 2022 için enflasyon tahminini Ocak'taki %23,2'den %42,8'e yükseltirken, son görünümün parasal koşulları sıkılaştırmak için bir neden olmadığını söyledi. Bu arada Türkiye, politika yapıcılar üzerindeki sermaye çıkışlarını tersine çevirme baskısının bir yansıması olarak, faizsiz ve garantili %4 dolar getirisi ile lira fonlama sunarak döviz girişlerini çekmek için bir plan üzerinde çalışıyor. Plan, paralarını en az iki yıl süreyle park etmek isteyen yabancı yatırımcıları hedefliyor. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık’ın sonunda TL yatırım teşvik tedbirlerini açıklamasıyla başlayan süreçte gerçek kişilerin ve tüzellerin döviz mevduatlarından para çekimi ve TL bazında kur korumalı hesaplara çevrimi etkisini halen en ana belirleyici olarak takip ediyoruz.

 

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. BDDK verilerinde 22 Nisan haftası itibariyle 782,03 milyar TL KKM birikimi olduğunu görmekteyiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 22 Nisan haftası itibariyle %55,33 seviyesindedir, bir önceki hafta %55,55 olan orandan bir miktar düşüş görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,8 seviyesindeydi. 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı