Çin, dünyanın en yüksek tepesi olup Çin ile Nepal'in sınırında bulunan ve dünyanın bütününde daha çok Everest adıyla bilinen Qomolangma tepesine tam teşekküllü bir bilimsel keşif seferi başlattı.
Söz konusu keşif gezisi, Çin'in Qinghai-Tibet platosunda 2017 yılında ilkini başlattığı bilimsel araştırma keşif gezilerinin ikincisini oluşturmakta. Qinghai-Tibet platosu tam teşekküllü ikinci bilimsel araştırma topluluğunun sözcüleri, 28 Nisan Perşembe günü 16 ekibe mensup 270'ten fazla kişinin geziye katıldığını bildirdi.
Pek çok sayıda bilimsel alanı kapsayan çok sayıda araştırmacının katılımıyla gerçekleşen bu gezide en gelişkin ekipmanlar kullanılacak. Bu keşif gezisi, ikinci Qinghai-Tibet platosu bilimsel sefer serisinin en önemli olanı. Bu keşif gezisi belli başlı bilimsel sorunlara odaklanacak. Bunlar arasında "batı rüzgarı-muson" sinerjisi, Asya su kulelerinin değişimi, ekosistemler, biyoçeşitlilik ve Qomolangma Dağı bölgesindeki beşeri etkinlikler var.
Sefer esnasında toplam sekiz meteorolojik istasyon kurulacak. Bunlardan dördünün 7 bin metre yüksekliğin üzerine yerleştirilmesi öngörülüyor. En yüksekteki meteoroloji istasyonu ise 8 bin 800 metreye kurulacak ve otomatikman dünyanın en yüksek rakımlı meteoroloji istasyonu olacak.
Araştırma ekibinin açıklamasına göre keşif gezisi sırasında çevresel değişiklikler, sera etkili gaz yoğunluğundaki değişmeler, karbon yoğun alanların ekosisteme etkileri ve insanın, iklim değişikliği çerçevesinde sıcaklık artışlarının çok yüksek bölgelerdeki ekstrem çevre koşullarına adaptasyonu da inceleme konusu edilecek.
2017 yılında başlatılan Qinghai-Tibet platosu bilimsel keşif gezilerinin ikincisi, hem bölgenin sürekli ve kalıcı kalkınmasını hızlandırmak hem de küresel çevre korumasını teşvik etmek bakımından son derece önemli bir bilimsel adım.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı