DAİŞ çetelerinin başta Türkiye ve bölge ülkelerinin desteğiyle saldırdığı Kobanê'yi terk etmek zorunda kalan halk, YPG/YPJ savaşçılarının büyük direnişiyle tekrardan çetelerden temizlenmesinden sonra topraklarına geri dönmeyi sürdürüyor. Mürşitpınar Sınır Kapısı sorumlularından alınan bilgilere göre şuana kadar Kobanê'ye 200 bine yakın kişi kendi topraklarına geri dönerken, Kobanê merkezinde nüfusun 70 bine ulaştığını aktarıldı. 

 

Yaşamı yeniden yaratıyorlar

 

Kobanê'ye dönüş yapan yurttaşlar, çete saldırı ile harabeye dönüşen topraklarında özgür olmanın mutluluğunu yaşıyor. Tüm bu yıkımlara rağmen hayatları normale döndüğünü ve sevinçli olduklarını, çocukların eskisi gibi sokak aralarında oynamaları, annelerinin elini tutarak okulun yolunu tutmaları, gençlerin yıkılmış evlerin arasında bağlama ve gitar çalarak direniş şarkılarını söylemeleri, yıkılan dükkanlarını onararak tekrar kepenklerini açan esnafların bağırışları arasında yurttaşların alışveriş yapmalarından anlaşılıyor. Kışın zorlu şartlarına rağmen, yaşama tutunmaya çalışan yurttaşlar, kendi imkanları ve Kanton yönetiminin yaptığı yardımlarla, yaşamlarını özgür bir ortamda yeniden kurmaya çalışıyor. Halk tüm zorluklara rağmen, topraklarına döndükleri için mutlu olduklarını belirterek, bunun da çeteleri topraklarından temizleyen YPG/YPJ ve tüm şehitlerin sayesinde olduğunu ve bir daha topraklarını terk etmeyeceklerinin sözünü vererek anıyorlar. 

 

'Topraklarına özlem bambaşkadır'

 

DAİŞ çetelerin saldırısından kaynaklı Kobanê'yi terk etmek zorunda kalanlardan Hemê Bozan Muslim (69), çeteler saldırırken Urfa'nın Suruç ilçesine geçmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kuzey Kürdistan Kürtlerinin kendilerine çok yardımcı olduklarını, hiçbir şeylerini eksik bırakmadıklarını dile getiren Muslim, buna rağmen Kobanê'ye dönmelerini de şu cümlelerle açıkladı:

 

"Bunu içtenlikle söylüyorum, kuzeydeki halkımız bize büyük bir misafirperverlik gösterdiler, tüm imkanlarını seferber ettiler. Allah bin defa onlardan razı olsun, ama doğduğum toprağa olan özlemim bambaşkadır.  Hiçbir şeyin yerini tutmuyor. Burası çok güzel, çok özledim onun için tüm çocuklarım ve akrabalarımızla karar aldık ve geldik. Şimdi kendi imkanlarımızla yıkılan evimizi yapmaya çalışıyoruz, çok zorluk da çekiyoruz ama yine de burası çok güzel. Bir defa daha Kobanê'ye dönebildim ya, artık ölsem de gam yemem ve öleceksem de burada ölmek istiyorum. Bunu da YPG/YPJ savaşçıları, şehitler sayesinde gerçekleştirdim. Ne kadar teşekkür etsek, ne yapsak azdır onlar için. Şuanda çok mutluyum."

 

Yıkılan evini onarmaya çalışanlardan Salih Hezwir ise yarı yarıya yıkılan evlerini onardığını ancak yağmur yağdığında evin bir çok yerinin su geçirdiğini belirterek, buna rağmen Kobanê'ye döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. 

 

Yine yıkılmış evin avlusunda bağlama çalarak direniş şarkısını söyleyen 15 yaşındaki Ela Temo ise mecburiyetten dolayı güney Kürdistan'a gittiğinde Kobanê'yi çok özlediğini söyledi. Sürekli anne ve babasına Kobanê'ye dönmek için baskı uyguladığını dile getiren Temo, "Çünkü göç yaşamı hiç güzel değildi, her şey farklı ve kötü geliyordu insana. Çok üzülüyordum ve Kobanê'yi çok özlüyordum. Onun için döndük ve şimdi ne kadar yıkılan evlere bakıp içim acısa da yine döndüğüm için çok mutluyum" diye konuştu. 

 

'Çok yerde dükkan açtım ancak zarar ettim'

 

Kobanê'ye birkaç ay dönen ve dükanını tekrar onardığını Çiya Kobanê, bu konuda mutlu olduğunu belirterek, "İnanki ben Urfa'da dükkan açtım zarar ettim, ben Efrin'e gittim orada da açtım yine de zarar ettim. Bunun sebebini bilmiyorum ancak buraya geldim zorlukla dükkanımı açtım ve yaşam normale dönmüş durumda. Bunun için mutluyum" sözleriyle yaşadığı mutluluğu anlattı.

 

(diha)