Çin Ulusal Telif Hakkı İdaresi'nden bugün edinilen bilgiye göre, "Görme Engellilerin Daha Fazla Kitaba ve Yazılı Esere Erişimini Sağlayan Marakeş Anlaşması" bugün Çin’de yürürlüğe girdi. Böylece Çin, Marakeş Anlaşması’nın 85. taraf ülkesi oldu.
Fas'ın Marakeş kentinde 27 Haziran 2013'te onaylanan Marakeş Anlaşması, Birleşmiş Milletler'in özel bir kuruluşu olan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yönetiliyor. Anlaşmada görme engellilerin okuma ve eğitim görme haklarını korumak amacıyla tarafların telif hakkı sınırlamaları ve istisnalar getirmesi istendi.
Çin, telif hakkı alanında görme engelli ve diğer engelli kişilerin eşit şartlarda eserlerden yararlanma ve eğitim görme haklarının korunmasına her zaman büyük önem vermektedir.
1 Haziran 1991'de Çin’de yürürlüğe giren Telif Hakkı Yasası, telif hakkı sahibinin izni olmadan ve telif hakkı sahibine herhangi bir ödeme yapılmadan yayınlanmış bir eserin Braille alfabesine dönüştürülerek yayınlanabilmesini belirlemişti.
Çin, 28 Haziran 2013'te Marakeş Anlaşması'nı imzalayarak ilk gruptaki taraflardan biri haline geldi.
Üçüncü kez değişiklik yaptırıldıktan sonra 1 Haziran 2021'de yürürlüğe giren Telif Hakkı Yasası’nın yeni versiyonuna, Marakeş Anlaşması’nın çekirdek kavramı yansıtılarak içeriği “Yazılı eserlerin Braille'e dönüştürülerek yayınlanması”ndan, “engellilere algılayabildikleri engelsiz bir yolla yayınlanmış eserlerin sağlanması”na kadar zenginleştirildi.
13. Çin Ulusal Halk Meclisi’nin 23 Ekim 2021'de düzenlenen 31. Toplantısı’nda Marakeş Anlaşması onaylandı. Çin’in Marakeş Anlaşması'na onay belgesi 5 Şubat 2022'de Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne sunuldu.
Marakeş Anlaşması’nın Çin’de yürürlüğe girmesinden sonra, ülkedeki engellilerin manevi ve kültürel yaşamı büyük ölçüde zenginleştirilecek, eğitim seviyeleri de yükseltilecek. Ayrıca yurt dışındaki Çin kökenli engellilerin yurt içiyle iletişimi de artırılarak Çin’deki seçkin eserlerin yurt dışındaki yaygınlaştırılması hızlandırılacak.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı