Çin için, Nisan ayı satın alma yöneticileri anket verileri ana odak noktasıydı ve ortaya çıkan sonuçlar çok da iç açıcı değil. Çin'in PMI'larının, Covid-19 salgınlarını kontrol altına almaya yönelik karantinalar ve diğer katı önlemlerden imalat ve - daha keskin bir şekilde - hizmet sektörüne verilen zararın altını çizerek, çok daha derin bir daralma etkisine girmiş durumda.

Resmi imalat PM Mart'taki 49,5'ten 47,4'e düştü, bu da üretim ve tedarikte önemli kesintileri yansıtıyor. Hizmet PMI ise 48,4'ten 46,9'a geriledi. Resmi PMI'dan daha çok ihracatçılara odaklanan bir anket olan Çin'in Caixin imalat PMI'si, Mart ayının 50 eşiğinin altında okumasının ardından Nisan ayında daha derin bir daralmaya işaret ederek 48,1’den 46’ya geriledi. Bu, Covid-19 karantinalarının üretim ve ihracat üzerindeki etkilerini yansıtmakta. Aynı zamanda Şubat 2020'deki ülke çapındaki karantinadan bu yana en düşük okuma olarak da kayıtlara geçmiş durumda.

Alt kalemlere bakacak olursak; İhracat siparişlerinde endeks 47,2'den 41,6'ya geriledi. Şanghay'daki karantina ve diğer bölgelerdeki daha sıkı virüs sınırlama önlemleri, üretimde aksamalara ve tedarik zincirlerinde daha da kötüleşmeye neden oldu. Bu sevkiyatları geciktirdi ve önümüzdeki aylarda ihracat siparişlerinin gücüne ilişkin belirsizliği artırdı. Hammadde alım fiyatları 64,2 seviyesinde gerçekleşti. Sınırlı hareketlilik de inşaat faaliyetini baskılamış durumda, endeks 52,4 ile büyüme bölgesinde olmasına rağmen bir önceki aya göre 5,4 puan geriledi.

Şanghay'ın karantinaya alınmasından ve ülkenin diğer bölgelerindeki daha katı virüs kısıtlamalarından kaynaklanan hasarlar daha belirgin hale geldikçe, PMI'lar daralma bölgelerine çok daha derinden düşecektir. Dış talep dengeleyici olmakla birlikte, küresel tedarik zincirindeki gecikmeler buradaki baskıyı büyütecektir. İç talep Covid karantinaları nedeniyle ciddi anlamda zorlanıyor ve hizmete daha yüksek katsayılı, imalata ise faaliyet ve tedarik gecikmesi kaynaklı baskı yapıyor. Emlak sektöründeki zayıflık da inşaat sektörünü yavaşlama bölgesine doğru getiriyor.

PBOC açısından bakacak olursak; gevşeme yönündeki politika eğilimi devam edecektir. Ekonomik büyüme göstergeleri erken bir dönemde toparlanma göstermeyecek. PBOC + kamu desteği şeklinde özellikle kredi akışını ve iç talebi hızlandırmaya yönelik olarak faiz oranlarında indirim isteğinin sürmesini ve ek hamleler gelmesini bekleriz. Enflasyonist baskılar hammadde tedarikleri ve küresel yavaşlama profili üzerinden geliştiğinden dolayı Merkez bankasını ciddi anlamda zorlayacaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı