Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Nisan ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %24,6 artarak 23,36 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %34,9 artarak 29,47 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Nisan döneminde %98,1 artarak 6,10 milyar USD oldu.

 

Nisan ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Nisan 2022’de ilk sırayı Rusya alırken, onu Çin, Almanya ve İtalya izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar), yatırım (sermaye) ve tüketim geçen seneye göre çift haneli artış görülmüştür. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %44,9 artışa karşılık; yatırım malları %11,5 artmış, tüketim malları ise %7,5 azalmıştır.

 

GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

 

Emtia fiyatlarındaki yüksek artış etkisi, ithalatın ana belirleyicisi olmayı sürdürmektedir. Bu kapsamda ithalat bedeli geçen seneye göre belirgin artış gösterirken dış ticaret açığının da büyümesine neden olmaktadır. Enerji ithalatı Nisan ayında 7,75 milyar dolar olarak gerçekleşirken 4 aylık toplam enerji ithalatı 32,75 milyar dolar olmuştur. Rusya ve Ukrayna krizi devam ettikçe daha da kötüleşebilecek olan tedarik zincirleri ve enerji arzı dış talep üzerinde önemli bir baskı oluşturabilir.

 

İhracat profili açısından ise, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik durumu hem mevcut faaliyet ivmesi, hem de Rusya-Ukrayna savaşı ekseninde izlemeyi sürdürüyoruz. Euro Bölgesi’ndeki mevcut ekonomik faaliyet ivmesi ihracatımızı artış yönünde desteklemeyi sürdürmektedir, ancak son dönemlerde ivme kaybı ve aşağı yönlü riskler izlenmektedir. Söz konusu jeopolitik risklerin tedarik zinciri üzerinden ekonomik yavaşlama etkisi, dış talep üzerinde baskılayıcı olabileceği gibi savaşın getirdiği lojistik aksaklıklar ve taşıma, sigortalama maliyetlerindeki artış dış ticaret hacminde olumsuz etkilere neden olabilir. Söz konusu aksaklıkları hem ithalat bedelini artırıcı, hem de ihracat artışını aşağı çekici etkenler üzerinden okumaktayız.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı