“Anayasamızda değişikliğe izin vermeyeceğiz! Savaş açmaya karşı çıkacağız.” Japonya’da faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü, dört gazeteye verdiği ilanda bu ifadelerle Japon hükümetinin mevcut anayasada değişiklik yapmasına karşı çıktı.
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, aynı gün anayasa değişikliği yanlılarının düzenledikleri mitingde yaptığı konuşmada, olası anayasa değişikliklerinin “mümkün olduğu kadar erken yapılması” çağrısında bulundu. Başbakan Kişida, mitingin iki gün sonrasında gerçekleştirdiği İngiltere ziyaretinde ise “Doğu Asya Ukrayna’ya dönüşebilir” şeklinde kışkırtıcı ifadeler kullandı. Kişida, Japonya-İngiltere askeri işbirliğinin pekiştirilmesi konusunda Londra ile mutabık kaldıklarını duyurdu.
2022, Japonya’da Barış Anayasası’nın uygulanmasının 75. yılı. Ancak, bazı Japon politikacılar, dış kaynaklı tehditleri abartarak Barış Anayasası’nın kısıtlamalarından kurtulup barış yolundan ayrılmayı, daimi bir ordu kurma ve savaşma hakkına sahip olmayı istiyor. Uluslararası toplum, Japon politikacıların militarizmi canlandırma isteği karşısında dikkatli olmalı.
Dış kamuoyu, Fumio Kişida’nın yakın tarihte tamamladığı altı ülkeyi kapsayan ziyaret sırasında, birçok Asya ülkesinden yetkililerin Japon liderin abarttığı sözde dış tehditlere temkinli şekilde tepki verdiğinin farkında. Bu, Asya ülkelerinin güçlükle kazanılmış barışa verdiği değeri gösteriyor. Japon hükümeti, yurt içinde ve yurt dışındaki barışseverlerin sesine kulak vermeli, tarihten ders almalı ve barışçıl kalkınma yolunda ilerlemeye devam etmelidir. Militarizmin anayasayı zorla değiştirme yönünde tehlikeli girişimler doğurmasına izin verilirse, bazı Japon politikacıların başka bir büyük başarısızlığa daha da yaklaşmaları kaçınılmazdır.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı