Öğrencilerin zorunlu bazı pratik becerileri edinmeleri ve birer bağımsız kişi olarak yetişmeleri için, Çin eğitim yetkilileri önümüzdeki sonbahardan itibaren geçerli olacak bir plan hazırladı. Buna göre öğrenciler artık bazı temel ev işlerini yapmayı ve modern teknolojiyle baş etmeyi öğrenecekler.
Sonbaharda başlayacak ders yılından itibaren ilkokul ve ortaokullarda en az haftada bir saatlik ders boyu, ev temizlemek ve yemek yapmak gibi temel ev işlerini öğrenecek ve aynı zamanda 3D-baskı ve lazerle kesmek gibi modern teknolojik becerileri edinecekler.
Çin Eğitim Bakanlığı, kısa süre önce bu tür bir zorunlu “iş eğitimi” için öğrenim plan standardı açıklamıştı. Söz konusu standart üç çeşit görev yükümlülüğü öngörüyor. Dersler temizlik, organizasyon, yemek pişirme ve ev aletlerinin kullanımı ve bakımı gibi günlük işler; tarım/çiftçilik, geleneksel el sanatlarının uygulanması gibi üretici çalışmalar ile yeni teknolojinin öğrenilme ve uygulanması başlıklarından oluşuyor.
İlkokulun birinci ve ikinci sınıfındaki öğrenciler, yeni eğitim planı uyarınca, temizlik yapmayı da öğrenecek. Bunlar arasında sebze yıkamak, meyve soymak ve bir veya iki tür sebze yetiştirip büyütmek de var. Üçüncü ve dördüncü sınıftakiler kendi sınıflarını temizleyecek ve iç çamaşırlarını çoraplarını yıkayıp ayakkabılarını parlatacaklar. Ayrıca soğuk yemekler hazırlamayı ve ev eşyalarını kullanmayı öğrenecekler. Beşinci ve altıncı sınıfta ise, sahanda yumurta ve domatesli omlet gibi iki üç çok bilinen yemeğin hazırlanması öğrenilecek.
Ortaokul öğrencileri üç veya dört çeşit yemeği kendi başlarına hazırlamayı, bir veya iki geleneksel zanaat mesleğini öğrenecek ve bir veya iki endüstri çalışmasını, yeni teknolojileri, modern hizmetleri ve gönüllü çalışmayı tanıyıp bilecek.
Yeni eğitim planı, bundan başka her yıl, okul dışında sürekli ve yoğun faaliyet gerektiren bir çalışma haftası öngörüyor. Bir başka yenilik de öğrencilerin yetiştirilmesine ailelerin de katılımını gerektirmesi. Okulla işbirliği yapacak olan aileler öğrencilerin evde de verilen listeye göre ödevlerini yapmasına göz kulak olacak ve çocukların işlerini bağımsız olarak gerçekleştirmesini sağlayacak.
21st Century Education Research Institute Direktörü Xiong Bingqi yerel yönetimlerin ve okulların bu pratik iş çalışmalarını yürütebilmek için yeterli kaynak ve öğretmene sahip olmalarını sağlamak amacıyla daha fazla gözetimin ve düzenlemenin gerekli olduğuna işaret etti. Öte yandan Xiong, iş eğitiminin ailelerin katılımını gerektirdiğini oysa çoğu ebeveynin pratik çalışmalardan daha çok akademik öğrenime değer verdiğini belirtti. Oysa yeni eğitim planı genç Çinlilerin yaşam boyu pratik deneyim kazanmalarını, onların gerekli günlük becerileri edinmelerini ve her birinin bağımsız birer birey olarak yetişmelerini sağlamaya yönelik.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı