UTİB’in, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi iş birliğinde bu yıl 12’ncisini düzenleyeceği Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Master Class için başvurular başladı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ev Tekstili Yarışması ile Türk tekstiline genç ve yetenekli yeni tasarımcılar kazandırmanın yanı sıra belirlediği eko-bilinç temasıyla sürdürülebilir temiz bir gelecek için yaşama ve doğaya saygı duyan toplumsal bilinç oluşturmayı hedefliyor. Üniversitelerin tasarım bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği yarışma, Türk tekstilinin dünya pazarına yön veren yenilikçi yaklaşımlarını ortaya koyarak, ev tekstil ihracatına ivme kazandırmasına da katkı sağlayacak.

ENGİN: GENÇ TASARIMCILARI TEŞVİK EDİYORUZ

Ev tekstili sektörüne yenilikçi, katma değeri yüksek ve inovatif ürünler kazandırmaya katkı sağlayan yarışmanın, sektörün rekabet gücünü artırdığı gibi Türkiye’yi ev tekstili alanında öncü olduğu uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilecek düzeyde temsil edecek tasarımcıları da teşvik ettiğini kaydeden UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “2023 ihracat stratejisi kapsamında ülkemizde Ar-Ge ve tasarım kültürünün yerleşmesi ve teknoloji ile bütünleşmesi konusunda eğitimlerimize ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin üretilip, dünya pazarlarına sunulmasında genç tasarımcılarımızın yenilikçi bakış açısına önem veriyor, bu konudaki tüm çaba ve gayretlerini destekliyoruz. 2011 yılından bu yana Türkiye’nin ev tekstili alanında en büyük tasarım yarışmalarından birine imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE BİLİNCİNE DİKKATİ ÇEKEN TEMA: EKO-BİLİNÇ

Sürdürülebilir kaynak kullanımları düşünülerek planlanan 12’nci Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Master Class’ın teması, çevreye en az seviyede etki edecek dönüştürülebilir ürünler tasarlamak ve üretim alışkanlıklarını değiştirmeye katkıda bulunmak amacıyla ‘eko-bilinç’ olarak belirlendi. Başvuruların 31 Mayıs 2022’de sona ereceği yarışmaya katılmak isteyen adaylar, gerekli tüm şartlara web adresi üzerinden ulaşabiliyor. Yarışmacılardan; üretimden tüketici alışkanlıklarına kadar analiz yaparak ve eko-bilinci göz önünde tutarak, tüketiciye çevrenin korunmasına destek olduğunu hissettiren, bu bilincin yayılmasına katkısı olacak, farkındalık uyandıracak, sürdürülebilir bir yaklaşımla, çevreci üretimi ve hammaddeleri barındıran ev tekstili ürünleri tasarlamaları bekleniyor.

SÜREÇ ODAKLI YARIŞMA

Son yıllarda popüler bir trend gibi görünse de bir zorunluluk haline gelen çevre bilincine dikkat çekmek amacıyla bu yıl teması ‘eko-bilinç’ olarak belirlenen yarışmaya başvuran tasarımcılar, ödül niteliği taşıyan ve mesleki yaşamları için kazanım sağlayabilecekleri süreçlerden geçecekler. Başvuru yapan tüm yarışmacılara, tasarımlarını hazırlamadan önce ilham almalarına katkı sağlamak amacıyla ‘tekstilde sürdürülebilirlik’ konulu eğitim videosundan yararlanma imkânı tanınacak. Başvurularını tamamlayan ve ön eleme sonucu belirlenen 30 yarışmacıya; yaratıcı farkındalık, ev tekstilinde konsept geliştirme ve tekstilde sürdürülebilir bakış açıları eğitimleri; ikinci eleme sonucu belirlenen 15 yarışmacıya ise kariyerleri boyunca faydalanabilecekleri birbirinden farklı eğitimler verilecek.

KARİYERLERİNE YATIRIM YAPACAKLAR

Üçüncü eleme sonucu belirlenen 7 finaliste; hem final eleme adımına hazırlanmak hem de vizyonel bir bakış açısı geliştirmesine katkı sağlamak için koleksiyonların endüstriye uyarlanması ve ticarileşmesi, pafta geliştirme ve sunum koçluğu eğitimlerine katılma fırsatı sunulacak. Final sunumlarına hazırlamak amacıyla birebir eğitimlerin verileceği 7 finalist, aynı zamanda firmalardan uygunluk alınabilmesi ve koşulların uygun olması durumunda fabrika gezileri ile endüstriyel üretim süreçlerini gözlemleyebilme şansı yakalayacak. Her bir aşama sonunda dereceye girmeye hak kazanan ilk 3 finalist, 6 aylık online İngilizce eğitimi, tasarım tescil imkânı ve yurtdışı tasarım bursuna başvurma imkânına hak kazanırken, yarışma birincisi ise 1 yıllık EAT Jakarlı Dokuma Tasarım Programı Lisansı & Kullanıcı Eğitimine hak kazanacak.

Hibya Haber Ajansı