HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, HDP'ye yönelik gerçek dışı haber ve yorum yapan AKP'ye yakınlığıyla bilinen iki televizyon kanalı hakkında RTÜK'e yazılı şikayet başvurusunda bulundu. Başvuruda yapılan yayınlarda HDP'ye yönelik "hakaret, suçlama ve saldırı içerikli yayın yaptığı" gerekçesiyle her iki kanalın cezalandırılması istendi.

 

HDP'nin özyönetim açıklamaları Kanal 24 Televizyonu'nda 4 Ocak'ta yayınlanan "moderatör" adlı haber programında "HDP özerklik açıklamasıyla anayasal suç işledi. HDP'nin 'devlet kuracağız' açıklaması beyaz Türklerde hayal kırıklığı yarattı" sözleriyle yansıtılmıştı.

 

Erdoğan söyleyince suç olmuyor!

 

Programda ayrıca Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında "Otomobilinde örgüte ait silah çıkan Şırnak Milletvekili" suçlamasında bulunulmuştu. Başvuruda HDP'nin "devlet kuracağız" şeklinde hiç bir açıklaması bulunmadığına dikkat çekilerek, Kanal 24'ün, gerçek dışı, çarpıtma haberlerle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı vurgulandı. Başvuru dilekçesinde özyönetim açıklamasının HDP'nin siyasi görüşü olduğu ve bunun anayasal suç olmadığı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart 2013 tarihinde Kanal D televizyonunda kullandığı "Dünyada güçlü ülkelere bakarsanız eyalet korkusu yoktur. Eyalet yapılanması süratle kalkınmayı getirir. Bu güçlenme alametidir. Güçlü Osmanlı'da Lazistan eyaleti var, Kürdistan eyaleti var güneyde başka eyaletler var. Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalı" şeklindeki sözlere atıfta bulunularak, "Erdoğan'ın eyalet açıklaması nasıl ki siyaset ve düşünce özgürlüğü kapsamında ise, HDP'nin öz yönetim açıklamaları da siyaset özgürlüğü kapsamındadır. Bu anayasal suç olarak nitelendirilemez" denildi. Başvuruda, özyönetim açıklamalarını çarpıtmasının yanı sıra HDP ve Şırnak Milletvekili Sarıyıldız'a yönelik suçlamalarda bulunan Kanal 24 hakkında yayın ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle ayrı ayrı yaptırım uygulanması istendi.  

 

A Haber karalama kampanyası yürütüyor 

 

HDP'nin şikayette bulunduğu bir diğer yayın A Haber'in ise 16 Ocak'ta yayınladığı "Yaz-Boz" adlı programı oluşturdu. Programda, araştırmacı olarak tanıtılan Süleyman Yeşilyurt'un, "Demirtaş'ın Diyarbakır'daki otelinde PKK'liler tedavi ediliyor. Diyarbakır'daki PKK terörünün baş sorumlusu Demirtaş'ın otelinde. Demirtaş'ın otelinde öz yönetim toplantıları yapılıyor. Demirtaş Rusya ziyaretinde Kandil için Rus doktor istedi" şeklindeki iddialarına yer verilmişti. HDP başvurusunda, hiç bir belge, bilgi ve kanıta dayanmayan bu sözlerin tamamen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik iftira niteliğinde bir saldırı olduğu belirtilerek, A Haber'in sorumlu yayıncılık değil, karalama kampanyası ve algı operasyonu yürüttüğüne dikkat çekildi ve yayın ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle kanalın cezalandırılması talep edildi. 

 

TRT ve Kanal 24'e Demirtaş cezası

 

TRT Haber'in 12 Ekim 2015 tarihindeki bir canlı yayınına katılan eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a "Sayın bile diyemiyorum. Açıkçası vatan hainidir. Bence Sayın Davutoğlu Demirtaş'la görüşmemekte fevkalade haklıdır. Çünkü teröristle görüşmüş olacak açıkçası" sözleriyle hakaret etmişti. HDP'nin şikayet başvurusunu haklı bulan RTÜK, Demirtaş'ın kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle TRT Haber kanalına uyarı cezası verdi. Diğer yandan Kanal 24'ün canlı yayınında Demirtaş'a "Terbiyesiz" diyerek hakaret eden Akit Yazarı Kenan Alpay'ın sözleri de HDP'nin başvurusu üzerine, RTÜK tarafından yayın ihlali kapsamında görülerek kanala ceza verildi. 

 

A Haber yalan haberden dolayı ceza almıştı

 

Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında 25 Temmuz 2015'teki haber bülteninde "HDP'li vekil Kobani'ye götürülecek silahlara kuryelik yaptı. Arabasında silahlar çıktı" şeklinde gerçek dışı habere yer veren A Haber kanalı hakkında Sarıyıldız'ın şikayeti üzerine RTÜK tarafından "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmeden hiç kimse suçlu ilan edilemez" ilkesine aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle uyarı cezası verilmişti. Diğer yandan bir başka yayınında "Faysal Sarıyıldız yaralı teröristleri hastaneye taşıdı" şeklinde haber yapan A Haber ve ATV kanalları hakkında da "tarafsızlık, doğruluk ve gerçeklik" ilkelerine aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle RTÜK tarafından ayrı ayrı uyarı cezası vermişti.

 

(diha)