Joe Biden 'sivil kayıplar kabul edilemez' dedi

ANKARA - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile İstanbul'da görüşen HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, görüşmede Biden'in AKP'nin devreye koyduğu savaşta yaşanan sivil ölümlerden duyduğu kaygıyı dile getirdiğini aktararak, Biden'in bu konuyu Erdoğan ve Davutoğlu ile yapacağı görüşmede kendileriyle de paylaşacağını kaydetti.

1212 kez okundu.
Joe Biden 'sivil kayıplar kabul edilemez' dedi Advert

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bir dizi temaslarda bulunmak için geldiği Türkiye'de dün HDP, CHP ve AKP'li temsilcilerle İstanbul'da görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye katılan HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, detayları DİHA'ya anlattı. Bilgen, görüşmenin ana temasının Kürt sorunu ve yeni anayasa olduğunu aktardı. Bilgen görüşmede Biden'e daha çok HDP'nin siyaset yapmasının engelleme politikalarını aktardıklarını söyledi.

 

Bilgen, "Aslında kendi yaptıkları davetle özellikle Kürt sorununa çözümle ilgili davet ettikleri isimleri dinlemek istediklerini söyledi. Israrla kendilerinin somut bir önerilerinin olamayacağını, ama temel çerçeveye dair dünyada yaşanan süreçler ile ilgili evrensel kimi öneriler olabileceğini söyledi" dedi.

 

Sokağa çıkma yasakları Biden'le paylaşıldı

 

Görüşmede her partinin kendi önceliğini ifade ettiğini aktaran Bilgen, "Biz hem HDP'ye yönelik siyaset yapmayı engelleyen yaklaşımı, kuşatmayı, daraltmayı ifade ettik. Hem de sokağa çıkma yasağının yaşandığı merkezlerle ilgili yaşanan durumları yazılı değerlendirme olarak da elimizdeki fotoğraf ve raporları kendileri ile paylaştık" bilgisi verdi.

 

Biden: Askeri çözüm mümkün değil

 

Biden'in görüşmede siyasal ve anayasal çözümün kendileri için vazgeçilmez bir durum olduğunu aktardığını söyleyen Bilgen, Biden'in Kürt sorununda siyasal muhatapların bir araya gelmesi gerektiği yönünde değerlendirmelerde bulunduğunu kaydetti. Bilgen, "Yaptığımız görüşmede bize Türkiye'deki sorunun siyasal muhatapların bir araya gelişi ile çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kendileri açısında vurguladıkları boyuta değindi. Özellikle askeri çözümün mümkün olmadığını, her iki taraf da biliyor gibi bir değerlendirmede bulundu" dedi.

 

Biden'in ifade özgürlüğüne saygı duyulması noktasında da görüş bildirdiğini kaydeden Bilgen, Cenevre görüşmelerinin ve PYD'nin davet edilip edilmeyeceği konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

 

'PYD ile işbirliği devam edecek'

 

Bilgen, "Biden, PYD ile ilişkilerini de IŞID ile mücadele ekseninde devam edeceklerini, bunun çok önemli olduğunu, IŞID ile mücadele konusunda herkesin kararlı güçlü bir tavır takınması gerektiğini vurguladı" dedi.

 

'Sivil kayıplar kabul edilemez'

 

Bilgen, Kürdistan'da yaşanan çatışmalı ortamında gündeme geldiğini aktararak, "Kürdistan'da yaşananlara ilişkin özellikle sivil kayıpların durumuna ilişkin kaygı taşıdığını, tarafların şiddetten vazgeçmesi gerektiğini, yani Türkiye'nin de güvenlikle ilgili kaygılarını anlayış ile karşıladıklarını bunun yanında da siviller ile yaşanan durumunda kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bu konudaki yaklaşımlarını düşüncelerini de başbakan ve cumhurbaşkanı ile de paylaşacağını ifade etti" diye aktardı.

 

(diha)

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum