İzmir Konak İskelesi yakınında kendilerine Barış İçin Sanat Girişimi adını veren ağırlığı kadınlardan oluşan ressam ve plastik sanatçıları, savaşa karşı tuvalin diliyle karşı durmak için bir etkinlik düzenledi. Soğuk havaya rağmen Suriye'deki ve Kürdistan'daki savaşa karşı resim yapan sanatçılar, farkındalık yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi.

 

'Yaşadığıma utanacak haldeyim'

 

Etkinliği düzenleyen Ressam Reyhan Abacıoğlu, sanatçılar olarak savaşın ağırlığını derinden hissettiklerini söyledi. "Sanatçılar olarak yaşadığımız günlerin, yaşadığımız çağın ağırlığını çok fazla hissediyoruz. En basitinden masmavi Ege Denizi çocuk mezarlığına döndü. Güneydoğuda insanlar ölüyor ve bir savaş var" diyen Reyhan şunları söyledi: "Biz barış istiyoruz, biz yaşama hakkı istiyoruz. Bu konuda sanatın çok önemli bir silah olduğunu düşünüyoruz. Gerçek anlamda elinde silah olanların barıştan söz etmeye hakkı yok. Sanatın dünyayı kurtaracağına inandığımız için bugün burada böyle bir resim yapma etkinliği yaptık. Bu etkinliklerin devamı gelecek. Üç kişinin kafasında bir soru işareti olsa bizim için çok önemlidir çünkü farkında olmadan yaşanıyor her şey. Yaşananları görünce yaşadığıma utanacak haldeyim. Sosyal medyada insanlar yedikleri yemeklerin, içtikleri içkilerin fotoğraflarını koyuyorlar, sanki kimsenin umurunda değil ama bazı insanların tabi ki umurundadır. Bu umursama sanatçılardan başlamalı diyoruz. Bu anlamda farkındalık yaratmak adına kimseye zararı olmayan etkinlikler yapıyoruz. Gelip geçen insanlara 'Neden bugün soğukta buradayız' diye sorduklarında barışın önemini resimlerimizle anlatmaya çalışıyoruz."

 

'Çocuklar ölürken sanat yapmak güç geliyor'

 

Barış için resim yapanlardan Demet Karakaş ise çocukların öldüğü bir dünyada resim yapmanın kendisine güç geldiğini söyledi. Demet, "Ülkedeki savaşa ortamına karşı barış için ses vermek istiyoruz. Çocukların öldüğü bir ortamda sanat yapmamanın da güçlüğünü biliyoruz. Buradaki sanatçılar barışı yükseltmek istiyor. Türkiye'deki savaş ortamından rahatsızız, şehit cenazelerinden rahatsızız, özgür olmamaktan rahatsızız. Sur'da, Cizre'de olanlardan rahatsızız. Bu farkındalığı sanatla yaratabileceğimizi düşünüyoruz ben de o yüzden buradayım" diye konuştu.

 

'Savaşa karşı bir ses'

 

Etkinliğe katılanlardan Selma Özoruç düşüncelerini şöyle aktardı: "Biz her şeye güzel gözle bakmaya çalışıyoruz. Bugün burada çocuklarda gelip resim yaptılar. Sanat evrenseldir ilkesiyle burada sanatçılar ve sanatçı dostları olarak savaşa karşı olduğumuz göstermek için resim yapıyoruz. İzmir'den insanlığa seslenip farkındalık yaratmaya çalışıyoruz."

 

(JINHA )