S&P 500 ve temel faktörler… Fed'in art arda 3 adet 50 baz puanlık faiz artırımının ardından S&P 500 Endeksi'nin düşüş eğilimini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Faiz artışlarının yanı sıra tahvil alımlarının azalması ve bilançonun küçülmesi ihtimali de baskının ana nedeni olarak yorumlanabilir. Fed Başkanı Powell gündemde 75 baz puanlık faiz artırımı olmadığını söylese de Fed üyelerinin açıklamalarının giderek şahinleştiğine tanık oluyoruz. Jeopolitik riskler ile tarımsal emtia ve enerji fiyatlarındaki artışın devam etmesi, durgunluk olasılığının gündemde kalmasına neden oluyor.
S&P 500 endeksi ve ABD ekonomisi 1 yıllık medyan resesyon olasılığı tahminleri karşılaştırması.. Kaynak: Bloomberg
Global resesyon riskleri… Hisse senetleri piyasası açısından, fon yöneticilerinin global resesyon pesimizminin arttığı bir döneme denk geliyoruz. FOMC katılımcılarının şahin retoriği, piyasa risklerinden dolayı geri adım atabilecek bir Fed varsayımını arka plana ittiğinden dolayı “Fed put” tradelerinin durumunun yeniden değerlendirmeye alınmasına neden oldu. Bu ortamda, hem artan faizler hem de yavaşlayan bir ekonomide tüketicilerin harcamaları azaltmasıyla birlikte artan şirket karlarının da azalacağı endişeleri piyasaların da düzeltmesine konu olabilir gibi görünüyor. Burada ana odak noktası şu: Talepteki geri çekilme, ABD ekonomisini resesyona sokacak kadar şiddetli mi?
Burada talep ve hizmet eksenli sektörlerde bazı riskler görebiliriz. Mortgage, özel tüketim, perakende gibi sektörlerin kar potansiyeli azalabilir. Gıda ve enerji hariç mal ve hizmetlerdeki talep tarafında, özellikle isteğe bağlı talep elastikiyetine sahip gruplarda, aynı zamanda enflasyonun da neden olacağı bir talep azalması yaşanabilir. Üretici fiyatları hala tüketici fiyatlarını geride bırakıyor, bu da şirketlerin daha yüksek maliyetlere katlanmaya devam etmek durumunda olduklarını ve maliyet kaynaklı enflasyon baskısının da, zirve seviyelerden düşüş olsa da hala çok sıcak olduğunu gösteriyor.
Sonuç? ABD ekonomisi, pandemik toparlanma döneminden getirdiği momentumu koruyor görünmekle beraber, 12 aylık düzlemde resesyon ihtimalleri eskiye göre daha yüksek olarak ele alınıyor. Talepte genel bozulma riski, enflasyon konusu ile ekonomik durgunluk arasında sıkışan bir yerde konumlanmıştır. Hizmet harcamaları hala güçlü ve enflasyon baskısı da piyasa görüşünü etkiliyor görünüyor. Enflasyon baskılarından gelen sinyal, bunun yakın zamanda sona ermeyeceği yönünde.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı