Dünyanın dört bir tarafından Türk ve Arap iş insanları, Orta Doğu’nun sanayi üssü Gaziantep’te buluşuyor. IBF 2. Türk-Arap İş Zirvesi Basın Tanıtım Programında konuşan IBF Başkanı Erol Yarar, 1000’den fazla seçkin iş insanının katılacağı zirvede bölgesel ticarete dinamizm kazandıracak iş birliği fırsatlarının sunulacağını vurguladı.

Uluslararası İş Forumu (IBF), yüzlerce seçkin iş insanını Orta Doğu'nun sanayi üssü Gaziantep'te bir araya getirecek. 1000’i aşkın sanayici, girişimci ve yatırımcı iş insanının, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde, Ticaret Bakanlığının himayelerinde Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’un katılımıyla bir araya geleceği zirvede, B2B görüşmeler, panel oturumlar, fabrika ziyaretleri, fuar aktiviteleri ile yeni ortaklıklar, yatırım fırsatları ve ticari bağlantılara imkân sağlanacak.

11 Haziran'da Gaziantep Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek bu büyük buluşmaya ilişkin, MÜSİAD Gaziantep şubesi ev sahipliğinde Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, MÜSİAD Kurucu Başkanı ve IBF Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve IBF Başkan Yardımcısı Gazi Mısırlı’nın katılımıyla Basın Tanıtım Programı düzenlendi.

"Hedefimiz; yatırımların güçlendirilmesi ve bölgesel ticarete dinamizm katmak"

IBF 2. Türk-Arap İş Zirvesi Basın Tanıtım Programında değerlendirmelerde bulunan IBF Başkanı Erol Yarar, Türkiye'nin 81 vilayetinin farklı fırsatlarla önemli potansiyel barındırdığını ifade etti. Başkan Yarar, 1000’i aşkın seçkin iş insanının katılacağı zirvede bölgesel ticarete dinamizm kazandıracak iş birliği fırsatlarının sunulacağını vurguladı.

IBF Başkanı Yarar değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"Hem Gaziantep'te yatırım yapmak isteyen iş insanlarına rehber olmak hem de bölgesel ticaretin gelişmesine katkı sağlamak için girişimcilerimizi ve sanayicilerimizi bölgeye davet ettik. Gaziantep barındırdığı imkânlar ile tarım, gıda, sağlık, turizm, inşaat ve farklı birçok alanda yatırım potansiyeline sahip, sürekli gelişmekte olan bir şehir. Aynı zamanda rekabet gücüyle öne çıkmış bir marka şehir. Bu çerçevede Dünya Bankası tarafından dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biri. Bölgede 20'den fazla ülkeden yatırımcı ve iş insanı ile 360 derece bir iktisadi ilişki inşa ediyoruz. Bunun neticesinde ülkeler arasındaki yatırımların artmasını ve ticari ilişkilerin gelişmesini hedefliyor, bölgesel ticarete dinamizm kazandırmak istiyoruz."

5 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor

Gaziantep’te düzenlenecek zirve ile 5 milyar doları aşan bir iş hacmi beklendiğini ifade eden Başkan Yarar, “Yüzlerce firmanın buraya yatırım amacıyla geldiğini biliyoruz. Dünyanın içinden geçtiği süreçte tam zamanında MÜSİAD koordinasyonunda üyelerimizle birlikte önemli bir organizasyon olacak” dedi.

Başkan Yarar, organizasyon ve katılımcılara yönelik değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Ticaret Bakanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız 11 Haziran'daki programımıza katılımlarını bildirdiler. Aynı zamanda Irak Ticaret Bakanı başkanlığında büyük bir heyet Gaziantep programımıza katılım sağlayacak. Irak'ın katılımı oldukça önemli. Irak, tarihinin en büyük bütçesini hazırladı. 150 milyar dolar. Dolayısıyla yaptığımız görüşmelerde Irak, Türkiye'den farklı birçok alanda alım yapmak istediğini belirtti. Irak'ın dört bir yanından 200'ü aşkın iş insanı bu zirvede olacak. Aynı zamanda Bağdat ve Gaziantep uçuşlarının doğrudan başlaması için de girişimlerimiz var. Azerbaycan, diğer Türk cumhuriyetleri, Almanya ve Avrupa’dan katılımcılar var. Dolayısıyla bölgeselden ziyade uluslararası bir buluşmadan söz ediyoruz. Türkiye'de sanayinin motorları çok iyi çalışıyor. Şunu net bir şekilde ifade edebilirim; Türkiye, yatırımlarla beraber önümüzdeki senelerde çok daha yüksek platformlara çıkacak. Türkiye, ihracat rekorları kırmaya devam edecek. Dünyaya açık bir ekonomiden söz ediyoruz. Gaziantep zirvemiz ile bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendireceğiz.”

"Gaziantep, bölgenin en büyük sanayi çalışma alanları ile üretimin merkezi"

Gaziantep'in üretim alanındaki potansiyeline dikkat çeken Gaziantep Valisi Davut Gül, "Gaziantep, bölgenin en büyük sanayi çalışma alanları ile üretim alanında rekabet üstünlüğüne sahip merkez konumunda bir şehir" dedi.

Vali Gül, konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"11 Haziran'da Gaziantep tarihi günlerinden birini yaşayacak. Çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. İş birliği heyetleri, alım heyetleri burada olacak. Gaziantep'in potansiyelini biliyoruz. MÜSİAD tarafından bunun öne çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Şehitkâmil Belediyesine destekleri için teşekkür ediyorum. Gaziantep, bölgenin en büyük sanayi çalışma alanları ile üretim alanında rekabet üstünlüğüne sahip merkez konumunda bir şehir. İstanbul’dan sonra en büyük ikinci üretim gücüne sahip bir şehirden söz ediyoruz. Burada üretilen ürünlerle dünyanın her yerinde rekabet edebilirsiniz. Bu organizasyon ile hem iç ticaret, hem de dış ticaret desteklenecek. 5 milyar dolarlık bir öngörümüz var. MÜSİAD, bu tarz organizasyonları geçmişte İstanbul'da yaptı. Şimdi burada bu organizasyonun yapılması ayrı bir önem kazanıyor."

"2. Türk-Arap İş Zirvesi, Gaziantep'in potansiyelini destekleyecek"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in büyük bir potansiyel barındırdığını vurgulayarak, 2. Türk-Arap İş Zirvesi ile bu potansiyelin destekleneceğini belirtti.

Başkan Şahin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Evliya Çelebi'nin dünyanın göz bebeği dediği merkezdeyiz. İpek Yolu'nun kalkınma yoluna, kardeşlik yoluna dönüştürmüş, vahdet yolunu ete kemiğe büründürmüş bir şehirdeyiz. Al bayrak göklerde kalsın diye verilen mücadelenin şehrindeyiz. Dünyanın yedinci rekabetçi şehrindeyiz. MÜSİAD'a bu organizasyon için özel teşekkür ediyorum. MÜSİAD'ın 'Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji' ruhuyla başlattığı yürüyüşe ve bu yolda ne kadar sağlam durduklarına her şart ve koşulda şahit olduk. Milli ve yerli sivil toplumun simgesi olan MÜSİAD’a teşekkür ediyorum. Kalkınma öncelikle yerelde başlıyor. Valimizin koordinasyonunda iki merkez belediye başkanımızla birlikte böyle önemli bir organizasyonu yapıyoruz. En büyük gücümüz birliğimiz. Birlikte ve beraber, sosyal adalet ve barışı sağlayarak bu yolculuğa devam edeceğiz. Organizede yeşil dönüşümün desteklendiği bir dönemdeyiz. Bu alanda en iyi çalışan şehiriz. Lojistik alanda Gaziray başta olmak üzere birçok proje şehrin değerine değer katacak ve ticaret potansiyelini artıracak. 2. Türk-Arap İş Zirvesi de Gaziantep'in bu potansiyelini destekleyecek."

MÜSİAD, Gaziantep ve bölgenin kalkınması için çalışmalarını sürdürecek

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, MÜSİAD Gaziantep ev sahipliğinde gerçekleştirilecek organizasyonun üretim ve sanayi alanlarını öne çıkaracağını işaret ederek, iş insanlarını zirveye davet etti. Başkan Fedaioğlu konuya ilişkin, "Dünya Bankası tarafından küresel anlamda en rekabetçi yedi şehirden biriyiz. 12 endüstriyel sanayi bölgesi ile bölgenin en geniş üretim sahasına sahibiz. Gaziantep'te misafir edeceğimiz sanayici, girişimci ve iş insanlarımıza üretim alanındaki gücümüzü anlatacak, iç ve dış ticarete katkı sağlayacak adımlar atacağız. Dolayısıyla ülkemizin ve şehrimizin potansiyelinin farkındayız. MÜSİAD Gaziantep Şubesi olarak bu büyük buluşmaya tüm iş insanlarımızı davet ediyoruz" dedi. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş ise, Gaziantep'in Türkiye ve MÜSİAD için önemine değindiği açıklamasında, MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu faaliyetlerine yönelik bilgi verdi. Zirveye çok sayıda büyükelçinin katılım sağlayacağını söyleyen Altunbaş, "MÜSİAD olarak, Gaziantep ve bölgenin gelişimi için çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

20'den fazla ülkeden alım heyeti Gaziantep'te temaslarda bulunacak

Düzenlenecek organizasyon ile katılımcıların Gaziantep ve bölge pazarı hakkında daha fazla bilgi sahibi olması ve bölgesel fırsatların ön plana çıkarılması hedefleniyor. Bu amaçla başta, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, Yemen, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Tunus, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas, Pakistan, Somali, Azerbaycan ve KKTC olmak üzere, Avrupa’nın farklı bölgelerinden birçok yatırımcı ve alım heyeti Gaziantep'te temaslarda bulunacak. Programda ayrıca Irak başta olmak üzere birçok ülkeden bakan düzeyinde katılım ve farklı birçok sektörü kapsayan geniş katılımlı ticaret heyeti yer alacak.

Hibya Haber Ajansı