Rusya enerji ambargosu ve Brent petrol… Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, savaşın, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Rusya'nın petrol üretmesini ve ihraç etmesini zorlaştırarak arzı daraltabileceği korkusuyla petrol fiyatları hızla yükseldi.

Rusya'nın AB ile enerji çatışması devam ediyor. AB, deniz yoluyla petrol sevkiyatına ambargo uygulamaya hazırlanırken, Rusya da ruble ödemek istemeyen ülke ve şirketlere ihracatı kısmaya hazırlanıyor. Enerji arzındaki bu durum AB'de durgunluk olasılığını artırmaktadır. Ruble istikrar kazandı ve Rusya Merkez Bankası savaşın başında yaptığı ve yaptırım uyguladığı faiz artışlarını büyük ölçüde tersine çevirdi.

OPEC üretimi… Bazı OPEC üyeleri, Rusya'nın OPEC+ üretim anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini askıya alma fikrini dile getirdi. Perşembe günü üretim anlaşmasını görüşecek olan OPEC+ ülkelerinden bazıları, Rusya'nın yaptırımlar nedeniyle daha az petrol üretebileceğine dikkat çekiyor. Rusya'nın anlaşma yükümlülüklerini askıya alması Suudi Arabistan'ın daha fazla petrol üretebilmesine neden olabilir.

 

Yarın açıklanacak OPEC toplantı kararları önemli olacak. OPEC+'ın Temmuz ayı için arzı günlük 430K varil artırması bekleniyor. Petrol, savaş nedeniyle birkaç aylık yükselme serisine girmişken OPEC üretiminde olası bir artış bu fiyat etkisinin kontrol altına alınması açısından kritik olacaktır. Biden yönetiminin stratejik rezerv hamlesinin Rusya’dan gelecek açığı kapatmayacağı bilinmektedir.

 

Brent petrol fiyatı ve OPEC üretimi karşılaştırması.. Kaynak: Bloomberg

Sonuç? Amerika Birleşik Devletleri, OPEC'i ve diğer büyük petrol üreticisi devletleri, üretimi artırarak artan fiyatları azaltmaya zorladı. OPEC+ ittifakı daha sonra günlük üretim hedeflerini kademeli olarak yükseltmeyi kabul etti, ancak Rus işgaline büyük bir artışla tepki vermedi.  OPEC+'ın, Rusya'nın üretim sorunları ne olursa olsun, her ay üretim hedeflerini mütevazı bir şekilde artırma planına bağlı kalması bekleniyor. OPEC, Rusya'yı diğer büyük petrol üreticisi devletlerle birlikte grup tarafından belirlenen aylık üretim hedeflerinden askıya alırsa, OPEC üyeleri -Suudi Arabistan ve başka devletler de dahil olmak üzere- Rusya'yı telafi etmek için kendi petrol üretimlerini artırabilir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı