Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

 

Ilısu Barajı projesi kapsamında Hasankeyf ilçesinin taşınmasına ilişkin madde de torba yasaya eklendi.

 

Komisyon görüşmeleri hızla tamamlanan tasarı Meclis gündemine sunuldu, AK Parti’li vekillerin oyları ile Meclis’ten geçirildi.

 

Yasa ile birlikte UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu sağlayan ve tarihi en az 10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf’e yönelik sular altında kalma tehdidi yeniden gündeme geldi.

 

Meclis’ten geçerek yasalaşan tasarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Erdoğan’ın onaylanmasının ardından ilçenin taşınması için harekete geçilecek.

 

İlk çağlardan itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan bölgede, Hasankeyf’te Ilısu barajının yapılması durumunda insan türünün kökenleri, tarımın başlangıcı, çok sayıda medeniyetin ayak izleri ve maddi varlıklarına dair olağanüstü kanıtlar da sular altında kalacak.

 

‘Hasankeyf Boğulmasın’ kampanyası

 

Hasankeyf’in yok edilmek istemesine karşı change.org sitesinde “Hasankeyf Boğulmasın” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

 

Kültür Bakanlığı’na hitaben başlatılan kampanya metninde şu ifadeler yer aldı:

 

“Hasankeyf’te tam tamına 550 arkeolojik yerleşme bulunuyor ve UNESCO’nun 10 adet kültürel miras kriterlerinden 9’unu karşılayabilen dünyadaki tek yer olma özelliğini taşıyor. İnsanlığın her döneminden kalma kültür varlıkları ile adeta bir kültürel miras merkezi olan Hasankeyf, Ilısu Barajı’nın suları altında kalarak yok olacak.

 

“Eğer durduramazsak, binlerce yıldır hiçbir medeniyetin yok etmediği Hasankeyf, bizim ellerimizde son bulacak. Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra sular altında kalacak 550 arkeolojik yerleşim bir yana, Hasankeyf’te yaşayan birçok insan, endemik hayvan ve bitki türleri de yok olacak.

 

“Avrupa’nın Büyük Tehlike Altındaki 14 Kültürel Miras Alanı arasında gösterilen Hasankeyf’in, 16 Mart’ta Venedik’te düzenlenecek olan etkinlikle ilk 7 arasına girmesi bekleniyor. Türkiye ise hala Hasankeyf’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için başvurmuyor. Arkeofili olarak başlattığımız bu kampanyaya bir imza vererek siz de destek olabilirsiniz.