Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), çocukları çağdaş dünyanın gereksinimi olan nitelikli eğitim ve 21’inci yüzyılın öğrenme becerileriyle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda Ataşehir Golf Club ve golf tutkunlarının bağışlarıyla hayata geçen Bursa Öğrenim Birimi- Tasarım ve Beceri Atölyesi, 2 Haziran Perşembe günü düzenlenen bir törenle açıldı. Törene; TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, TEGV Mütevelli Heyeti Üyeleri Baki Kara ile Ulvi Kocailik ile TEGV çocukları, gönüllüleri ve çalışanları katıldı. Ataşehir Golf Club’ın desteğiyle hayata geçirilen tasarım ve beceri atölyesinin ilki olan İstanbul Kartal’daki Semiha Şakir Öğrenim Birimi Tasarım ve Beceri Atölyesi ise 9 Aralık 2021’de açılmıştı.

TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı: “2019 yılıydı daha pandemi yokken bir gün Baki Kara ve Ulvi Kocailik ofisimizi ziyarete geldiler. İki yakın dost, TEGV gönüllüsü, bağışçısı aynı zamanda Golf ile çalışmaları olan iki dost dediler ki biz TEGV için bir turnuva yapmak, gelecek bağışları da atölyeye dönüştürmek istiyoruz. 2020’nin ilkbaharına planlanan etkinlik maalesef pandemi nedeniyle ertelendi. Ekim ayının çok ender açılan günlerinde 80’den fazla sporcu, golf severin katıldığı 600’den fazla kişinin bağışta bulunduğu harika bir organizasyon yapıldı. Acaba bir atölye olur mu dediğimiz etkinlikle TEGV çocuklarına iki atölye kazandırıldı.  İlkinin açılışını Aralık 2021’de Kartal’da yaptık. İkinci içinse burada beraberiz. Hayırlı olsun.” dedi.

TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi Baki Kara yaptığı konuşmada, “TEGV benim hayatımda karşılaştığım en güzel şeylerden biri. Eğitim alanında yapılan işler bana çok kıymetli geliyor. Çocukları daha iyi eğitimle karşılaşmasını sağlayan, onları dünya vatandaşı yapmaya, onların vizyonunu açmaya yönelik eğitim alanında yapılan işler çok kıymetli. O yüzden TEGV’e çok içten, sevgiyle destek veriyorum. Ömrüm yettiğince de arttırarak vermeye devam edeceğim. Bu Golf Turnuvası aslında eski dostum Ulvi Kocailik ile hobimiz ve keyifle yaptığımız bir hobi. Bu hobimizle neden TEGV’e bir yarar sağlamayalım diye düşündük. Mütevazi bir hedef koymuştuk ama baktık ki hedef büyüyebiliyor. Gerçekten iyilik de böyle bulaşıcı bir şey. Biz bir şey söyledik arkadaşlarımız onu alıp bambaşka bir şeye dönüştürdüler ve turnuva çıktı ortaya. O turnuvadan da bu atölyeyle birlikte bir de Kartal Şemiha Şakir Öğrenim Birimi’ndeki atölyeyi yaptık. Bu turnuvaları geleneksel hale getirmeye çalışacağız. Hatta yeni kulüplere de götüreceğiz. İstanbul Golf Kulübü, Ankara olabilir. Türkiye’ye taşımayı düşünüyoruz bu fikri. 600’ün üzerinde bağışçı, 80’in üzerinde sporcu var. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi Ulvi Kocailik konuşmasında; “Maalesef cehalet ve bilgisizlik sonunda açlığa yani sefalete neden oluyor. Bunun panzehri eğitim. Tabii ki bu eğitim hepimizin görevi, sizler, bizler ve bu bağışlara yol açan gönüllüler bu eğitimi iyileştiren dünyayı daha iyi bir yere götürmek için çaba gösteren iyilik melekleri aslında. Şu anda konuşma yapan siz değerli vakıf üyelerine baktığımda ne kadar gönülden ne kadar içten olduğunuzu görüyorum. Bağış yapanlar da kolektif bağışlarla, ellerindeki varlıkların bir kısmını buraya aktarıyorlar. Onun için o bağışçılara da imkanlarını bizler için seferber ettikleri için gönülden teşekkür ediyoruz. Biz sadece aracı oluyoruz onlara. Daha da önemlisi Vakıfta çalışanların çabaları daha değerli. Buradaki atölyeyi öğrencilerle buluşturuyorlar. Öğrencilerimiz buraya geliyor. Teşekkür ediyoruz iyi ki geliyorlar. Yarınki geleceğimizin teminatı onlar.  Onlar iyi eğitim almaları çok önemli çünkü bizim önümüzü açacak olan onlar.” dedi.

Çocuklar hem özgüven kazanıyor hem de yeteneklerini geliştiriyor

Tasarım ve Beceri Atölyeleri, 8-14 yaş arasındaki TEGV çocuklarına kodlamadan robot kitlerine, 3D baskı cihazından elektronik devre kartlarına kadar birçok farklı alanda yeni nesil öğrenme imkânı sunuyor. “Yap, Paylaş, Ver, Öğren, Donan, Oyna, Katıl, Destekle ve Değiştir” sloganıyla çocukları problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve teknolojik iletişim konularında geliştiren tasarım ve beceri atölyeleri hem eğlenceli hem de multi-disipliner bir öğrenme modeli olarak kabul ediliyor. Tasarım ve beceri atölyeleri ayrıca çocukların katıldıkları etkinliklerle gerçek hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm üretebilecek projeler oluşturabilmeleri için bilim, sanat ve bilişim gibi alanları kullanarak hayata daha donanımlı olarak hazırlanmasını da sağlıyor.

Bu etkinliklerle sosyal ve duygusal yeteneklerini geliştirirken, empati kurma ve takım çalışması becerilerini yükselten çocuklar, kendilerini ifade ederek özgüven de kazanıyorlar. Farklı becerilere sahip olarak dünyaya gelen tüm çocuklara kendi potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetme fırsatı veren TEGV, Bursa Öğrenim Birimi Tasarım ve Beceri Atölyesi’nde gerçekleştirilecek etkinliklere tüm ilköğretim çağındaki çocukları davet ediyor.

Hibya Haber Ajansı