Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve 81 il müftüsnün katılımıyla düzenlenen Surre Alaylarından Günümüze Üsküdar Harem’den, Harem-i Şerif’e Hacı Uğurlama Programı ile pandemi sonrası ilk ve en büyük program gerçekleştirildi.
Pandemi sonrası ilk hac kafilesine uğurlama merasimi
Kovid-19 salgını nedeniyle son iki yıldır yapılamayan ve bu sene 37 bin 770 kişiyle sınırlandırılan hac ibadeti için ilk kafile İstanbul Üsküdar'da düzenlenen törenle ve dualarla yola çıktı. Uzun yıllar kutsal topraklara gitmek için bekleyen hacı adayları gözyaşlarına hakim olamadı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, haccın Allah için yanıp tutuşan yüreklerin özlemi karşılığının da cennet olduğunu belirterek, "Hac, sayısız hikmetleri ve güzellikleri içinde bulunduran mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet, büyük bir arınma mevsimi, tövbe ve dua zamanı, rahmet ve marifet iklimidir" dedi.
"Haç bir eğitimdir bize islamın temel ilçe ve değerlerini öğreten okuldur"
Uğurlama töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Hac bir eğitimdir, hac bir okuldur. Bize İslam'ın temel ilke ve değerlerini hem teorik hem pratik olarak öğreten bir mekteptir hac. En büyük vuslat ve en büyük heyecandır hac. Sizlere baktığımda bunu apaçık bir şekilde görüyorum. Şu an da yaşadığınız duyguları izah etmem imkansız. Hac, sayısız hikmetler ive güzellikleri içinde bulunduran mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet, büyük bir arınma mevsimi, tövbe ve dua zamanı, rahmet ve marifet iklimidir. Hac, İslam'ın en kapsamlı ibadetidir. Her bir uygulamasının ifade ettiği mana ile Müslüman hayatının temel ilkelerini bünyesinde toplayan bir ibadettir hac ibadeti. Hac bir eğitimdir, hac bir okuldur. Bize İslam'ın temel ilke ve değerlerini hem teorik hem pratik olarak öğreten bir mekteptir hac" dedi.
"Müslüman geleneği olan hacı uğurlama merasimine haremde şahitlik ettik bundan sonrada edeceğiz"
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, "Hacı uğurlama merasimini icra ediyoruz. Yarın hepimiz çoluk çocuğumuza, eşimize, dostumuza hep bu günü, bu anımızı anlatacağız. Bir kadim Osmanlı geleneği, Müslüman geleneği olan Hacı uğurlama merasimine Harem'de şahitlik ettik diye büyük bir iftiharla anlatacağız. Büyük tarihi günlerden birisini bugün birlikte yaşıyoruz. Osmanlıdan gelen bu geleneği her yıl burada yapmayı planlıyoruz. " şeklinde konuştu.
Hacı adaylarının haç yolculuğu
Haç ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, "Kovid-19 salgını nedeniyle son iki yıldır yapılamayan ve bu sene 37 bin 770 kişiyle sınırlandırılan hac ibadeti için son kafile de 5 Temmuz'da hareket edecek. Hac ibadetinin tamamlanmasının ardından dönüşler 14 Temmuz'dan itibaren başlayacak. Suudi Arabistan makamlarının aldığı karar doğrultusunda sadece 65 yaş altındakilerin gidebileceği hac ziyareti için yolculardan iki doz aşı ve son 72 saatte yapılmış negatif PCR testi istenecek. Bu yıl yapılacak hac organizasyonunda 900 grup hocası, 200 kafile başkanı, 250 kadın irşat görevlisi ve havalimanları ile otellerde 600 Diyanet İşleri Başkanlığı personeli görev alacak" dedi.
Hac vazifesini yerine getirmek isteyen hacı adaları için Üsküdar Belediyesi tarafından Harem'de düzenlenen törende Hac vazifelerini yerine getirmek üzere uçaklara hareket eden hacı adayları, yakınlarına sarılarak sevinç gözyaşı döktü. Hacı adayları, kutsal topraklara ayak basacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söylediler. Uzun yıllardır kuraya katıldıklarını söyleyen hacı adayları, Hazreti Muhammed'in yaşadığı yerleri ziyaret edecek olmalarının mutluluk ve heyecan verdiğini söylediler.
Hibya Haber Ajansı