Baydemir: O Bodrum’taki 31 Kişinin Akıbeti Meclise Taşıdı ..

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya 6'sı kan kaybından yaşamını yitiren toplam 31 kişinin akıbetini sordu.

1209 kez okundu.
Baydemir: O Bodrum’taki 31 Kişinin Akıbeti Meclise Taşıdı .. Advert

CİZRE BODRUM OPERASYONU MECLİS'TE

31 KİŞİNİN AKIBETİ NE OLDU, OPERASYON KARARINI KİM VERDİ?

İçişleri Bakanı Ala'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Osman Baydemir, 30 Ocak 2016 tarihinde Cizre'nin Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 numaralı binanın bodrum katındaki yurttaşların akıbetini sordu.

Önergede; İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı ile HDP heyeti arasında binanın bodrum katındakilerin tahliyesi için koordinasyon kurulduğunu ancak 30 Ocak 2016 günü saat 12.30'da operasyon yapıldığını bildirdi.

Operasyonun binada bulunan Demokratik Bölgeler Partisi Parti Meclis Üyesi Mehmet Yavuzer'le telefon görüşmesi sırasında yapıldığını ve bu görüşmenin İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından canlı olarak dinlendiğini belirten Baydemir şu soruları yöneltti.

6'sı ölen,  15’i halen yaralı 25’i sağ olmak üzere 31 kişinin akıbeti ne oldu?

Operasyon bakanlığınızın hangi birimi veya birimleri tarafından yapıldı?

Operasyon kararını kim verdi?

Silahlı operasyonun amacı nedir?

Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı operasyon sırasında talimatları bakanlığınızdan mı ya da başka hangi birimlerden almıştır?

Bakanlığınız tüm olanları hangi Anayasal, ulusal ve Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası hukuk müktesebatıyla kamuoyuna açıklamayı düşünmektedir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın  İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 Osman BAYDEMİR Şanlıurfa Milletvekili                                                                                                                                                                

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 23 Ocak 2016 tarihinden bu yana, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak No: 23’te dört katlı yıkılan bir binanın bodrum katından çıkamayan, altısı hastaneye götürülmediği için kan kaybından ölen, on beşi halen yaralı 25’i sağ olmak üzere 31 kişinin durumu hakkında kamuoyunda ciddi kaygılar oluşmuştur. Bu kaygılar 30 Ocak 2016 tarihinde en üst seviyeye ulaşmıştır.

30 Ocak 2016 tarihinde, bahsi geçen 25 şahsın, bulundukları yerden çıkarılması amacıyla, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın yetkilileriyle, HDP milletvekillerimizden oluşan heyetimiz, eşgüdümlü bir şekilde çalışma yürütmüşlerdir. Bu esnada, yaralılarla canlı telefon bağlantısında kalarak, birçok görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşmeler, aynı zamanda, Bakanlık yetkililerine de dinletilmiştir. Bu çerçevede, yetkililer tarafından, 15’i yaralı olan 25 insanın binadan çıkmaları ve ambulanslara gelmeleri söylenmiştir.  

Elimizde bulunan ses kayıtlardan da açıkça tespit edildiği üzere, görüşmeler sırasında, verilen taahhüt çerçevesinde, yaralılar bodrum katından çıkma girişiminde bulundukları esnada saldırı gerçekleştirilmiştir. Son kayıtta, 16 dakika boyunca irtibatta olduğumuz, DBP PM üyesi Mehmet Yavuzer, güvenlik güçlerinin dışardan seslerinin geldiğini söylediği esnada, yoğun silah sesleri duyulmuştur. Konuşmayı yaptığımız Mehmet Yavuzer ise enkaz altında kaldığı ve bir yaralının vefat ettiği bilgisini vermiş ve diğerlerine ise ulaşamadığını ifade etmiştir. Heyetimiz, 25 insan ile, 30 Ocak 2016 tarihi saat öğlen 12.30’dan beri irtibat kuramamış, koordinasyonu beraber yürüttüğümüz yetkililer tarafından, heyetimize, yaralıların akıbeti hakkında hiçbir bilgi verilmemiştir. Bu durum 25 şahsın hepsinin akıbeti hakkında ciddi soru işaretleri oluşturmaktadır.

 

 

Bu gerekçelerle;

1-            30 Ocak 2016 tarihinde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No’lu meskende, 12.30 sularında yapılan ve heyetimizin elindeki ses kayıtlarında da yer alan operasyon sonrasında, 15 yaralının da aralarında bulunduğu 25 insanın akıbeti ne olmuştur?  

2-            30 Ocak 2016 tarihinde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No’lu meskende, 12.30 sularında yapılan ve bahsi geçen ses kayıtlarında da yer alan operasyon Bakanlığınızın hangi birimi/birimleri tarafından yapılmıştır? 

3-            30 Ocak 2016 tarihinde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No’lu meskende, 12.30 sularında yapılan ve bahsi geçen ses kayıtlarında da yer alan operasyonun kararını kim vermiştir?

4-            30 Ocak 2016 tarihinde, İç işleri Bakanlığı yetkilileri, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile HDP milletvekillerinden oluşan heyetle koordineli bir şekilde yürütülen 25 yaralının binadan tahliyesinin olacağı esnada yapılan silahlı operasyonun amacı nedir?

 

5-            30 Ocak 2016 tarihinde Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı gün boyunca ve özellikle 12.30 sularında yapılan operasyon esnasında talimatları Bakanlığınızda mı almışlardır? Aksi halde talimatlar hangi birimlerden alınmıştır?

6-            Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No’lu meskende, 23 Ocak 2016 tarihinde itibaren sivil kayıpları yaşanmış, yaralılara gerekli sağlık müdahaleleri yapılmadığı için yaşamını yitirenler olmuş, AİHM’in tedbir kararı olmasına rağmen yaralılara gerekli insani müdahaleler yapılmamıştır. Yaralı olmayanlar dahi irtibat halinde oldukları vekillerimizle barınma, beslenme dolayısıyla yaşam haklarının gaspını dile getirmişlerdir. Son kertede de 30 Ocak 2016’da silahlı bir müdahale olmuş ve 25 insanın akıbeti 50 saati aşan süredir bilinmemektedir. Bakanlığınız, tüm bu olanları, hangi Anayasal, ulusal ve Türkiye’nin tarafı olduğu hangi sözleşmelerle ve nasıl açıklamaktasınız?

 

 

Şanlıurfa sondakika göndem sağlık yaşam gaphaberleri ruhanews spor pkk Ortadoğu terör ölüm siyaset din ırk mezehp ışid operasyon gap urfahaberleri sınır urfagöndem.emlak nakliyat sağlık kadın güzellik spor türkiye haber çatış
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum