Geçen haftanın yıldızı ECB’ydi. ECB Haziran sonunda QE'yi sonlandırmayı ve Temmuz toplantısıyla politika faizlerini 25 baz puan artırmayı ve enflasyon yüksek kalmaya devam edip ( petrol kaynaklı) orta vadeli enflasyon görünümü de bozulmaya devam ederse " Eylül ayında 50 baz puanlık artış için kapıyı da açtı . Enflasyonist baskılar yukarı revize edilirken, tahmin ufkunun sonunda GSYİH seviyesinin önceki tahminlerden açıkça daha düşük olduğu göz önüne alındığında, ECB'nin enflasyona bakışının Mart ayından bu yana önemli ölçüde değiştiği sonucuna varabiliriz. ECB şimdi fiyatların geniş ölçüde arttığını görüyor ve enflasyonist baskıların öncekinden önemli ölçüde daha uzun sürmesini bekliyor Şahin bir mesaj, hem genişlemiş hem de yoğunlaştırılmış enflasyon baskıları nedeniyle 2024'te çekirdek enflasyonu %2 hedefinin üzerinde %2,3 olarak gören, GSYİH büyümesinin ise 2'nin üzerinde kalmasını bekleyen ECB ekonomistleri tarafından da desteklendi. Peki bundan sonra beklentiler nasıl oluştu? Temmuz'da 25 baz puan, Eylül'de 50 baz puan ve sonraki toplantıların her birinde 25 baz puan artırması şeklinde. Bizim beklentimiz ise Temmuz 25, Eylül 50 , Ekim 50 ve Aralık 50 yönünde. Bu hafta da İngiltere'de, İngiltere Merkez Bankası'nın faizini 25 baz puan daha artırarak %1,25'e çıkarması ve önümüzdeki aylarda para politikasında bir miktar daha sıkılaştırmanın hala uygun olabileceğini tekrarlaması beklenirken, FED toplantısında da 50 baz puanlık bir artış daha görmeyi ve Temmuz ayında en az bir 50 baz puanlık faiz artırımının daha muhtemel olduğuna işaret etmesini bekliyoruz. Japonya Merkez Bankasının ise zayıf yen'i bir sorun olarak görmediklerini açıkça belirtmesinin verdiği rahatlıkla, Cuma günü destekleyici duruşunda herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. ABD'de, Mayıs perakende satışlar, Euro bölgesinde, ZEW beklentileri, nihai Mayıs HICP rakamları, çekirdek enflasyon verileri, Çin'de kredi büyümesi, üretim ve perakende satışlar için verileri alıyoruz.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Gelire Endeksli Senet (GES) ihracına ilişkin talep toplama işlemlerinin 15-22 Haziran'da gerçekleştirileceği ve senetlerin getirilerinin, 24 Haziran Cuma gününde, yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı bildirildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin meşru olduğunu ifade ederek, “Hiçbir NATO müttefiki Türkiye’den daha fazla terör saldırısına uğramamıştır” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden, “Benzin pompasındaki fiyatlar enflasyonun önemli bir parçası ve Ukrayna'daki savaş bunun en önemli nedeni” dedi.
Rusya'nın Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakanlığı Dairesi Başkanı Oleg Tyapkin, “NATO'nun Polonya'da yoğunlaşmasını kayıtsızca izlemeyeceğiz" dedi.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, daha yüksek faiz oranlarına doğru yolculuğun daha yeni başladığını ve ECB'nin bu yolculukta ne kadar hızlı gideceğini verilerin belirleyeceğini söyledi.
İngiltere'de hükümet Kuzey İrlanda Protokolü'nün iptal edilmesi teklifini parlamentoya sunacak
Japonya Hükümet Sözcüsü Hirokazu Matsuno, hükümetin yendeki keskin değer kaybı konusunda endişeli olduğunu ve ihtiyaç olması halinde "uygun şekilde yanıt vermeye" hazır olduğunu söyledi.
ABD, ülkeye gelen yolcuların uçuş öncesi Covid-19 testi yapma zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu.
Çin'de bu yılın ilk 5 ayında hanehalkı tasarrufları 1,2 trilyon dolarlık artış kaydederek, Çin Merkez Bankası'nın 2005 yılından bu yana tuttuğu ilgili veri setinin rekoruna ulaştı.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı