Eyşe Efendi: Askeri kabul eden siyasi de tanımalı

KOBANÊ - Rojava adına 10 Şubat'ta Rusya'da PYD'nin temsilcilik açmasının önemli olduğuna işaret eden TEV-DEM Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Eyşe Efendi, YPG/YPJ'nin askeri başarısını itiraf ve kabul eden ABD ve Rusya'nın, Rojava Kürtlerini siyasi olarak da tanıması gerektiğinin altını çizdi.

1062 kez okundu.
Eyşe Efendi: Askeri kabul eden siyasi de tanımalı Advert

Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM) Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Eyşe Efendi, Rusya'da 10 Şubat'ta açılacak olan Partiya Yekîtiya Demokratîk-Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD)Temsilciliği, ertelenen Cenev-3 toplantısı ve Kuzey Kürdistan'da yaşanan vahşeti değerlendirdi. PYD'nin TEV-DEM çatısı altında siyaset yürüten bir parti olduğunu hatırlatmasında bulunan Efendi, tüm halkları içinde barından PYD'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "demokratik özerklik projesi" olduğunu dile getirdi.

 

Temsilcilik açmak Rusya ile sınırlı kalmayacak

 

PYD'nin Rusya'da temsilcilik açmasının Kürtlerin siyasi arenada tanınması anlamına geldiğini belirten Efendi, bu temsilciliklerin Rusya'yla sınırlı kalmaması, tüm ülkelerde açılması gerektiğine dikkat çekti. PYD'nin üçüncü bir yol ve tüm halklar için bir proje olduğuna vurgu yapan Efendi, "Bu üçüncü yol, demokratik özerklik esası üzerinedir, yani bir Öcalan projesidir. Her yerde açılması ve kabul görülmesi gerekir. Şimdi Rusya'da temsilcilik açılması şu anlama gelmiyor; Rusya Kürtleri kendi tarafına çekmiş ya da Amerika kendi tarafına çekmiş, biz halkımızın yanındayız. Halkımızın çıkarı neyi ihtiyaç görüyorsa biz ona göre çalışma yürütüyoruz. Askeri olsun, toplumsal olsun, siyasi olsun halka göre gideriz. Biz halkımızın çıkarları doğrultusunda uzanan barış elini tutuyoruz. Neresi olursa olsun halklar için her yerde bu proje çerçevesinde temsilcilik açılacak" dedi.

 

Ortadoğu'da hatta dünyadaki tüm siyasi çıkmazların "demokratik özerklik modeli" ile çözülebileceğinin altını çizen Efendi, "Çünkü PYD'de sadece Kürtler değil Ermeni, Asuri, Arap ve tüm halklar temsilini buluyor. Doğru bir yol, tüm halklar için doğru bir proje olduğu için ve bu projenin anlaşılması için dış ülkelere de yayılması gerekir" diye konuştu.

 

'Siyasi olarak da tanımak zorundasınız'

 

Kürtlerin Cenev-3 toplantısına davet edilmemesine dikkat çeken Efendi, şunları kaydetti: "Cenev-2 toplantısına da Kürtler davet edilmedi. TEV-DEM, PYD, MSD, QSD, YPG/YPJ tüm halkları içinde barındıran bu güçleri katmazsan, en büyük yanı eksik kalacak ve hiçbir sonuç alamayacaksınız dedik. Çünkü bu toplantıya katılanların hiçbirinin Suriye'nin demokratikleşmesi için hiçbir projesi yok. Bundan dolayı da daha ilk günde taraflar arasında kriz çıktı, çünkü Kürtler yoktu ve ertelemek zorunda kalındı. Ey Amerika ve Rusya, YPG/YPJ'nin başarısını itiraf ediyor ve askeri anlamda kabul görmesi gerektiğini belirtiyorsanız, onların siyasi temsilini de kabul etmek zorundasınız. Bunu açık söylüyoruz; bizi siyasi olarak kabul görmezseniz, Cenevre toplantısında çıkacak hiçbir kararı tanımayız, ne olursa olsun."

 

'Kobanê kazandı, Kuzey de kazanacak'

 

Dünya ülkeleri, uluslararası kurum ve güçlerin Kuzey Kürdistan'da AKP tarafından yapılan katliamlara sessiz kalmasın da sert tepki gösteren TEV-DEM Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Efendi, şunları söyledi: "Şimdi Kuzey Kürdistan'da bir katliam, vahşet uygulanıyor. Ne için bu ülkeler, uluslararası kurum ve kuruluşlar kör, sağır, dilsiz kalınıyor? Kobanê'de yapılan vahşetin şimdi on katı Kuzey Kürdistan'da yapılıyor, neden müdahale edilmiyor, niye sessiz kalınıyor? Kürtleri her yönüyle dışarıda bırakmak istiyorlar. Zaten Kobanê için de, saldırı başladığında bu güçler, 'Ya Kürtler DAİŞ'i bitirecek ya da DAİŞ Kürtleri bitirecek' demişti. Biz de diyoruz ki şimdi Kobanê direndi kazandı, Kuzey Kürdistan halkı da kazanacak. Nasıl ki Erdoğan 'Kobanê düştü düşecek' diyerek çetelere desteğini veriyordu ve yalancı çıktıysa ve kendisi düştüyse, Kuzey halkı da kazanacak. Nasıl ki kadınlar Kobanê'de direniş kararını vererek kazandıysa, kuzeydeki kadınlar da kazanacaktır. İşte Kuzey'deki kadınlarımız, analarımız 'Biz Kürdüz, başımız diktir, biz kaçmıyoruz, kaçmayacağız, korkmuyoruz' diyorlar, işte bu yüzden kazanacağız." 

 

(anha)

Siyaset urfa haber mhp chp akp hdp politika Ortadoğu savaş ölü yaralı mülteci kayıp infaz çocuk siyaset urfa haberler urfagöndemi gaphaberleri ruhanews
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum