ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

 

Bakanlığa çağrılan Bass’a, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın’ın ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin PYD’ye yönelik açıklamalarından Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği tahmin ediliyor.

 

Kirby ne demişti?

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, YPG’ye verdikleri desteği sürdüreceklerini söylemiş, “Türkiye’nin, YPG ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak YPG, IŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri. Biz onları terörist örgüt olarak görmüyoruz ve kendilerini desteklemeyi sürdüreceğiz” demişti.

 

Çavuşoğlu: ABD karar vermeli

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD’den gelen bu açıklamaya yanıt olarak, “Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez. O yüzden dost ve müttefiklerimizin de bir karar vermesi lazım. DAEŞ ile mücadelede ve Suriye’de ortak ülkeler olarak biz miyiz yoksa oradaki terör örgütleri mi?” demişti.

 

Ne olmuştu?

 

ABD’li üst düzey diplomat Brett McGurk ve beraberindeki heyet, Cenevre görüşmeleri sırasında Rojava’ya giderek, PYD yetkilileriyle görüşmüştü.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Güney Amerika ziyareti dönüşü Cenevre görüşmeleri sırasında Kobani’ye resmi temsilci gönderen ABD’nin PYD ile ilişkisini eleştirerek, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi?” demişti.

imc