CHP’li Akkuş İlgezdi, Ankara Şehir Hastanesi polikliniklerinde malzeme eksikliğinden dolayı hasta tedavi edilmediği, acil servisinde de sayılı hasta tedavi edildiği iddialarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi ve soru önergesi verdi.

İlgezgi, “Malzeme sıkıntısı ve beyin ameliyatlarında kullanılan CCN motoru eksikliği kaynaklı acil vaka kabul edilememesinden dolayı, Ankara Şehir Hastanesi’nin 112 acil servisinin nöbetçi uzmanlarının, özellikle acil kraniyotomi gereken vakaları, inisiyatif kullanarak başkaca sağlık merkezlerine sevk etmesi konusunda uyarıldıkları iddia edilmektedir. AKP’nin sağlık sistemini getirdiği nokta işte budur. Sağlıkta devrim yaptıklarını söyleyen mevcut iktidar, sağlıkta çöküşün baş aktörüdür” dedi.

Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif eden ve konuya ilişkin soru önergesi veren İlgezdi, şunları söyledi:

"Edinilen bilgilere göre Ankara Şehir Hastanesi’nde, beyin ameliyatlarında kafatası kesmek için kullanılan medikal malzeme olan CCN motorundan toplamda 12 adet bulunmaktadır, ancak 10’u; bakımsızlık ve malzeme eksikliğinden kaynaklanan sterilizasyon sorunu nedeniyle kullanılamaz haldedir. Üstelik bu motorlar kapanan kent içindeki diğer hastanelerden getirilmiştir. Şu anda sadece 2 CCN motorunun çalışır durumda olduğu bilinmektedir. Bu sebeple mevcut eksiklikten dolayı, polikliniklere hasta alınmadığı gibi acil servisinden de yeni hasta kabul etmekte sıkıntı yaşanmaktadır. Ankara Şehir Hastanesi’nin elinde acil durumlarda kullanılmak üzere klasik el-drill seti, gilgi teli gibi malzemeler dışında neredeyse hiç malzeme olmadığı iddia edilmektedir. Malzeme sıkıntısı ve CCN motor eksikliği kaynaklı acil vaka kabul edilememesinden dolayı, Ankara Şehir Hastanesi’nin 112 Acil servisi’nün nöbetçi uzmanlarının, özellikle acil kraniyotomi gereken vakaları inisiyatif kullanarak başkaca sağlık merkezlerine sevk etmesi konusunda uyarıldıkları iddia edilmektedir.

Bu şehir hastanelerin büyük vaatlerle kurmadılar mı? Şehrin en uzak noktalarına kurmaları bir yana, Türkiye genelinde yaşanan randevu sistemindeki sıkıntının hala devam etmesi bir yana, şimdi de medikal malzeme eksikliğinden dolayı vatandaş, şifa bulmaya geldiği hastane kapısından geri çevriliyor. Üstelik Ankara Şehir Hastanesi’nin acil servisindeki uzmanlara, ‘hastayı inisiyatif kullanarak başka hastanelere sevk edin’ uyarısı gidiyor. Bu da hasta ile sağlık çalışanını karşı karşıya bırakan bir uygulamadır.

Ankara Şehir Hastanesi’nde yaşanan malzeme eksikliğinin nelere yol açacağını, bir örnekle açıklayacak olursak; Erzurum Şehir Hastanesi’ne başvuran 16 yaşındaki bir gencin sol göz damarlarında tıkanma tespit edilmiş, acil ameliyat kararı verilmiş ancak gereken tıbbi malzeme bulunmadığı için Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilmişti ve yaşanan bu uzun süreçte hasta görme bozukluğuyla karşı karşıya kalmıştı. Ne yazık ki aynı minvalde birçok hikâyenin yaşandığını bilmekteyiz. Yukarıda anlatılan acı hikâyenin yenilerinin Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde yaşanmaması için, biz de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedik ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da konuya ilişkin merak ettiklerimizi sorduk."

İlgezdi’nin Bakan Koca’ya yönelttiği sorular ise şöyle:

"Ankara Şehir Hastanesi’nde toplamda 12 CCN motoru bulunduğu ancak sadece 2’sinin çalışır durumda olduğu bilgisi doğru mudur? Değişse kaç tane bulunmaktadır? Kaçı çalışır vaziyettedir?

Ankara Şehir Hastanesi’ndeki çalışamaz halde olan 10 CCN Motorunun bakımsızlıktan ve sterilizasyon malzemesi eksikliğinden dolayı kullanılamadığı bilgisi doğru mudur?

Söz konusu CCN Motorlarının kaç tanesi kapanan kent içindeki diğer hastanelerden getirilmiştir? Ankara Şehir Hastanesi kaç tane CCN Motoru alımı yapmıştır? Şu an neden CCN Motoru alımı yapılmamaktadır?

Söz konusu CCN motorları en son ne zaman yenilenmiştir? Çalışır vaziyette olanların devre dışı kalıp kalmayacağı konusunda bir kesinlik söz konusu mudur? Yedeği hastane bünyesinde bulunmakta mıdır?

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Servisi’nde eksik olan medikal malzemeler nelerdir?

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Servisi’ne vaka kabul edilmediği, vakaların farklı sağlık merkezlerine sevk edildiği bilgileri doğru mudur? Doğru ise neden vaka kabul edilmemektedir?

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Servisi’ne hangi vakalar kabul edilmemektedir?

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Servisi’nde kraniyotomi işlemi yapılabilmekte midir? Yapılamıyorsa nedeni nedir? En son ne zaman kraniyotomi gereken vakaya bakılmıştır?

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Servisi’nde mayıs ayından bu yana, hastanede bakılamayacağından dolayı başkaca sağlık merkezine kaç sevk gerçekleşmiştir?

Ankara Şehir Hastanesi’nde malzeme eksikliği yaşandığı bilgisi doğru mudur? Bakanlığınızın böyle bir tespiti var mıdır? Varsa malzeme eksikliğini giderme konusunda bir girişiminiz olmuş mudur?

Söz konusu malzeme eksikliği neden döner sermaye bütçesinden karşılanmamaktadır?"

Hibya Haber Ajansı