Global tarafta resesyon endişeleri devam ediyor. Fed'in enflasyon kaynaklı gelişmelerden dolayı 75 baz puanlık faiz artırımı yapması ile birlikte büyüme verilerindeki aşağı yönlü revizyon, resesyon riskini tetikliyor. Piyaslar, Fed'den 26 - 27 Temmuz'daki toplantılarında da anlık konjonktüre göre 75 baz puanlık faiz artırımı bekliyor. Ancak ABD'de yetkililer ve Fed eyalet başkanları resesyonun konuşulmasının erken olduğunu belirtiyor. Hatırlanacağı üzere 2021 yılında ABD tarafı enflasyonun da geçici olduğu mottosundan yıl sonuna doğru vazgeçmiş ve Fed'den agresif faiz artırımları kaçınılmaz olmuştu. Bu kapsamda ABD tarafından her ne kadar resesyon olmadığı söylense de piyasa fiyatlamaları resesyon ihtimalini göz önünde bulunduruyor. ABD'de makroekonomik verilere bakıldığında ise bu hafta gelen PMI verileri beklentilerin altında kalarak durgunluk sinyali verdi. Bu kapsamda resesyon ve stagflasyon endişelerinin fazla olduğu globalde, riskli varlıklardan çıkışların hızlandığını gözlemliyoruz.

NATO Zirvesi 28 - 30 Haziran'da Madrid'de Gerçekleşecek

NATO Liderler Zirvesi Madrid'de gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28 – 30 Haziran’da Madrid’de gerçekleşecek NATO Zirvesi’ne katılacak. NATO Zirvesi'nin konu başlıklarının Rusya - Ukrana krizi ve yüksek enflasyon olması bekleniyor. Burada siyasiler arası görüşmeler ve siyasilerden yapılacak açıklamalar önem teşkil edecek.

Yurt İçinde İmalat PMI Açıklanacak

Yurt İçinde İmalat PMI verisinin talep yetersizliği, fiyat yönlü baskılar ve ekonomik yavaşlama ile eşik değerin altında kalmasını bekliyoruz.

Dolar / TL 17,30'un Üstünde Seyrediyor

Dolar endeksinin son 20 yılın en yüksek seviyelerinde hareket etmesi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskılıyor. TR 5 yıllık CDS'lerdeki 800'ün üstündeki fiyatlamalar, yüksek enflasyon ve yurt içi dinamiklerdeki hareketlilik ile birlikte kur tarafı yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. TL'nin değer kazanmasına yönelik çalışmalar yapılsa da açıklanan paketler KKM kadar piyasalarda ilgi oluşturmadı.

Demir çelik sektörü paylarındaki baskı devam ediyor. Rusya – Ukrayna gerginliğiyle birlikte sert yükselen çelik ve hurda fiyatları, bu dönemde gerilerken, fiyatlardaki gerileme metal ana sanayi sektörü paylarını baskılıyor. Ayrıca global resesyon endişesi çelik ve hurdaya olan talebin azalacağına yönelik fiyatlamalar, endekste ağırlığı yüksek olan şirketleri satıcılı seyre yöneltiyor. Rusya – Ukrayna ile yükselen çelik ve hurda fiyatlarının bu dönemlerde geri çekilip normalleşmesi beklenirken, piyasanın resesyona ek olarak fiyatlardaki düşüşü sert bulması sektörü baskılıyor. İleriki dönemde çelik fiyatlarının yükselmesi beklenirken, resesyonun ayyuka çıktığı bir ortamda metal ana sektörü tarafında temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak ağırlığı yüksek olan şirketlerin (EREGL, KRDMD) rasyolarının da güçlü olması ve kur tarafındaki yükseliş ile bu durumu satışlarına yansıtabilmeleri nedenleriyle orta vadede beğenmeye devam ediyoruz.

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı